Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Τρύφων: Οι επενδύσεις και η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών

Blog

Τρύφων: Οι επενδύσεις και η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών

Στο θέμα υπερφορολόγησης της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και την ανάγκη παραγωγής περισσότερων φαρμάκων στην ΕΕ, ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από τις εισαγωγές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος ΔΣ ΣΕΒ, μέλος ΔΣ Medicines for Europe, Θεόδωρος Τρύφων, στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα 2022 / It’s all about health 2022».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφων, υπάρχει εξάρτηση της Ε.Ε. στις εισαγωγές και ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμάκων, κάτι που όπως ανέφερε, αναδείχθηκε ιδιαιτέρως την περίοδο της πανδημίας.

«Η πανδημία νομίζω ανέδειξε πολύ έντονα το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξαρτάται πολύ περισσότερο απ’ ότι της αναλογεί σε εισαγωγές, και αυτό ισχύει και στον τομέα των φαρμάκων. Έστω και αργά έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για το πως θα μπορούσε ένας επαναπατρισμός μέρους της παραγωγής στην Ε.Ε».

Εμπορική δύναμη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ελληνικό φάρμακο ταξιδεύει σε πάνω από 130 χώρες αναδεικνύοντας έτσι την εμπορική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Κάνοντας μια αποτίμηση της περασμένης δεκαετίας και των σοβαρών επιπτώσεων που είχε η κρίση στην οικονομία της χώρας, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση που παρατηρήθηκε στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά τον τομέα των επενδύσεων, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ELPEN σημείωσε ότι: «είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της υπερφορολόγησης».

Αποτίμησε θετικά την πρόοδο της ψηφιοποίησης στη χώρα μας, ωστόσο όπως είπε η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον νέων προκλήσεων.

Όσον αφορά τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι: «ζητάμε τεκμηριωμένα να μπορέσει η φαρμακοβιομηχανία να πάρει αυτό που της αναλογεί. Τίποτα παραπάνω». Για τις ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά εξήγησε ότι: «ο βασικός λόγος είναι πως οι τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα είναι φθηνότερες από άλλες χώρες στην Ε.Ε. οπότε προκύπτει παραεμπόριο». Τέλος, μιλώντας για την κερδοφορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Τρύφων διευκρίνισε ότι το 90-95% των κερδών της προέρχονται από τις εξαγωγές.

Καρποδίνη: Ενίσχυση του προϋπολογισμού

Από την πλευρά της, η διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τόνισε ότι η ενίσχυση του προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντική, για αυτό και δόθηκαν γενναίες «ενέσεις» στον προϋπολογισμό του φαρμάκου.

«Γενικά η ενίσχυση του προϋπολογισμού υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Έχουμε λοιπόν ανταποκριθεί στο να ενισχύσουμε το κομμάτι αυτό, ενώ παράλληλα έχουμε σημαντική δαπάνη σε νέες καινοτόμες θεραπείες», είπε, τόνισε, ωστόσο ότι στη χώρα μας δεν έχουμε συνδέσει την αποτελεσματικότητα με την αποζημίωση κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά στο clawback έκανε ο πρόεδρος ΕΕΚΕ και ΠΟΣΚΕ και αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτιος Πατσουράκος στην εισηγήσή του, επισημαίνοντας ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για το ζήτημα. Παράλληλα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το clawback αυξήθηκε αποδίδοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη στο ότι οι ασθενείς μέσα στην πανδημία δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης