Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » ΠΟΥ: Επιδιώκει γρήγορα χρήματα από επιχειρήσεις μέσω ιδρύματος

Blog

ΠΟΥ: Επιδιώκει γρήγορα χρήματα από επιχειρήσεις μέσω ιδρύματος

Η συμμαχία θα πρέπει να δει τις εταιρείες να μπορούν να ανταποκρίνονται ακόμη πιο γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, εξήγησε ο Soni

ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προμηθεύεται χρηματοδότηση ταχείας αντίδρασης απευθείας από εταιρείες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων, μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε για να καλύψει το έλλειμμα από τα κράτη μέλη. Το Ίδρυμα του ΠΟΥ – που συστάθηκε τον Μάιο του 2020, καθώς ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ προσπαθούσε να βρει πόρους για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 – δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει νέους πόρους από επιχειρήσεις και φιλάνθρωπους.

 

Το ίδρυμα, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021, έχει ως στόχο να “κινητοποιήσει περισσότερη υποστήριξη για τον ΠΟΥ, από το κοινό, από επιχειρήσεις, από φιλάνθρωπους”, δήλωσε στο AFP ο διευθύνων σύμβουλός του Anil Soni.

“Κανένας οργανισμός, κανένας τομέας δεν μπορεί να λύσει μόνος του τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος”, δήλωσε ο 46χρονος Αμερικανός.

Ο ΠΟΥ έχει διετή προϋπολογισμό 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η οικονομική του ανεξαρτησία μειώνεται σταθερά.

Τα 194 κράτη μέλη του παρέχουν μόλις το 16% της χρηματοδότησης του οργανισμού μέσω των συνδρομών των μελών του.

Το υπόλοιπο προέρχεται από εθελοντικές εισφορές, εκ των οποίων το 88% είναι “καθορισμένες”, δηλαδή τα χρήματα πηγαίνουν σε έργα που έχουν καθοριστεί από τους δωρητές.

Και με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να στενεύουν σε όλον τον κόσμο, οι κυβερνήσεις “πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πού δίνουν τα χρήματά τους”, δήλωσε ο Soni.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε περισσότερα με τον ιδιωτικό τομέα”.

– “Προξενήτρα” –

Το ίδρυμα λέει ότι υπάρχει επειδή ο ΠΟΥ δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να εκπληρώσει την εντολή του.

Ο κατάλογος των κρίσεων υγείας που καταπολεμά σήμερα ο ΠΟΥ περιλαμβάνει την Covid-19, το ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, την ευλογιά των πιθήκων και τις προσπάθειες να φτάσει βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή Tigray της Αιθιοπίας.

Το ίδρυμα έχει συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2021 – χρήματα που έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην υποστήριξη της επείγουσας αντίδρασης του ΠΟΥ στην Covid-19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Μέρος της δουλειάς μας είναι να είμαστε ένας προξενητής, είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε τον διάλογο και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες”, δήλωσε ο Soni.

“Έτσι, ο ΠΟΥ βλέπει το όφελος της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας βλέπει τη δύναμη του ΠΟΥ”.

Το ίδρυμα έχει περίπου 40 υπαλλήλους σε σύγκριση με περισσότερους από 8.600 υπαλλήλους του ΠΟΥ, ο οποίος εδρεύει επίσης στη Γενεύη.

– Επενδύσεις στην καινοτομία –

Ο Soni παραδέχεται ότι ορισμένοι – μεταξύ άλλων και εντός του ΠΟΥ – φοβούνται τον κίνδυνο οι ιδιωτικές εταιρείες να ασκούν υπερβολική επιρροή στον οργανισμό, ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη χρήση και την έγκριση φαρμάκων, εμβολίων και θεραπειών.

Ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που εμποδίζουν οποιαδήποτε εταιρεία να επηρεάσει τέτοιες αποφάσεις.

“Αλλά το να κλείσουμε την πόρτα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα – αυτό δεν λειτουργεί”, είπε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων OurCrowd για την έναρξη ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που θα επικεντρωθεί σε πρωτοποριακές τεχνολογίες υγείας.

Η OurCrowd θα συγκεντρώσει τα χρήματα και ένα μέρος των κερδών θα πάει στον ΠΟΥ.

Επιπλέον, οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το ταμείο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες τους – ένα από τα κύρια παράπονα του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς τα φτωχότερα έθνη έμειναν στο τέλος της ουράς για τα εμβόλια και τις θεραπείες της Covid.

– Ευέλικτοι φίλοι –

Στις 22 Σεπτεμβρίου, το ίδρυμα ανακοίνωσε την έναρξη της σύμπραξης Health Emergencies Alliance – ένα όχημα για εταιρείες και φιλάνθρωπους που θέλουν να στηρίξουν τον ΠΟΥ στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων υγείας σε τακτική βάση.

 

Η σύμπραξη, η οποία βρίσκεται στα σπάργανα, ελπίζει να διαθέσει χρηματοδότηση στην πρώτη γραμμή γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο γαλλικός εργαστηριακός φαρμακευτικός γίγαντας Sanofi ήταν ο πρώτος που υπέγραψε, δήλωσε ο Soni, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται και με άλλες εταιρείες.

Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσό στο ίδρυμα κάθε χρόνο, χωρίς η δωρεά να προορίζεται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, επιτρέποντας στον ΠΟΥ να ανταποκρίνεται με ευελιξία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Και όταν ξαφνικά προκύψει μια έκτακτη ανάγκη υγείας, οι εταιρείες αυτές θα έχουν, εντός 24 ωρών, τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση, από τους πελάτες τους, τους υπαλλήλους τους και την ίδια την εταιρεία, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα όσο το συναίσθημα για το ξέσπασμα των καταστροφών είναι ακόμη ισχυρό.

Η συμμαχία θα πρέπει να δει τις εταιρείες να μπορούν να ανταποκρίνονται ακόμη πιο γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, εξήγησε ο Soni

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης