Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » “Μαχαίρι” σε 3 έως και 5 γενόσημα σκέφτονται να βάλουν φαρμακοβιομηχανίες, λόγω ενεργειακού κόστους

Blog

“Μαχαίρι” σε 3 έως και 5 γενόσημα σκέφτονται να βάλουν φαρμακοβιομηχανίες, λόγω ενεργειακού κόστους

Το ενδεχόμενο διακοπής παραγωγής ορισμένων γενόσημων φαρμάκων λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας έθιξε σε επιστολή της η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γενοσήμων φαρμάκων, Medicines for Europe, την οποία και απέστειλε στους υπουργούς ενέργειας και υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν μεταξύ άλλων και μια γενική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο τιμολογούνται αυτά τα σκευάσματα.

Υπογραμμίζεται ότι μέλη της MEDICINES FOR EUROPE EXECUTIVE COMMITTEE είναι τα εξής:

  • Medichem – Elisabeth Stampa (President)
  • Sandoz – Rebecca Guntern (Vice-President)
  • Polpharma Group – Markus Sieger (Vice-President)
  • Accord healthcare – Paul Tredwell
  • Association BE – Medaxes,
  • Association DE – ProGenerika – Bork Bretthauer
  • Association IT – Egualia – Michele Uda
  • Elpen – Theodore Tryfon
  • Fresenius Kabi – Valerie Fontaine
  • Insud Pharma – Chemo – Lucas Sigman
  • Teva – Philippe Drechsle
  • Viatris – Artur Cwiok
  • Zentiva – Nick Haggar

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί 10 φορές για ορισμένα εργοστάσια φαρμάκων στην Ευρώπη και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί μεταξύ 50% και 160%.

Εξαιτίας αυτής της ανόδου, οι φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων ζήτησαν μέσω του θεσμικού τους οργάνου να εξαιρεθούν από τις κινήσεις της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα να ενισχυθούν  μέσω των κρατικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη της οικονομίας.

Οι εταιρείες γενόσημων ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές των φαρμάκων τους.

«Μπορεί να διακόψουμε από τρία ίσως και πέντε προϊόντα λόγω του άμεσου και έμμεσου αντίκτυπου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους», δήλωσε η Elisabeth Stampa, διευθύνουσα σύμβουλος της Medichem SA, μιας εταιρείας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και φαρμακευτικών συστατικών με έδρα κοντά στη Βαρκελώνη στην Ισπανία. Η ίδια είναι και πρόεδρος της  Medicines for Europe.

Ο γενικός διευθυντής των φαρμάκων της Ευρώπης, Άντριαν Βαν Ντεν Χόβεν, δήλωσε στο Reuters ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος πλήττει σκληρά τον τομέα των γενόσημων, ο οποίος ήδη βρίσκεται υπό πίεση διατηρώντας τις τιμές των φαρμάκων του χαμηλά. Αυτό καθιστά την αγορά πιο ευάλωτη σε διακοπές όσον αφορά την παραγωγή και σε ελλείψεις εφοδιασμού, τονίζοντας ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος περιορίζει τα περιθώρια κέρδους πολλών κατασκευαστών βασικών φαρμάκων “.

Αναφέρει η επιστολή “Ενώ όλοι οι προμηθευτές μας αυξάνουν το κόστος τους, ο τομέας μας δεν μπορεί να προσαρμόσει τις τιμές στα προϊόντα του. Δραστηριοποιούμαστε σε μια εξαιρετικά ρυθμιζόμενη αγορά όπου οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από τις εθνικές αρχές και τις
αρχές αποζημίωσης και υπόκεινται σε αυτόματα μέτρα επιπλέον μείωσης της τιμής τους όπως με τη μορφή του παγώματος των τιμών, του clawback, των υποχρεωτικών εκπτώσεεων κ.λπ. Αυτός ο συνδυασμός πολιτικών πληθωρισμού κόστους και ελέγχου τιμών απειλεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καθιστά μη βιώσιμη την παραγωγή γενοσήμων στην ΕΕ.”

Μολονότι, τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των διανεμόμενων φαρμάκων στην Ευρώπη, πολλά από αυτά για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως λοιμώξεις ή καρκίνος, αποτελούν μόνο το 29% της δαπάνης.  

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να υπονομεύσει την πρόσφατη ώθηση για την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη μετά την πανδημία COVID-19 που εξέθεσε την εξάρτηση της περιοχής από μακρινούς προμηθευτές και οδήγησε σε κατάρρευση ορισμένων οδών εφοδιασμού.

Τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει τα πράγματα για τα logistics και τις προμήθειες πρώτων υλών.

Η παραγωγή φαρμάκων απαιτεί ενέργεια

Οι εγχύσεις στα νοσοκομεία είναι από τα πιο ενεργοβόρα φάρμακα που παράγονται επειδή πρέπει να θερμαίνονται και να ψύχονται για αποστείρωση. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία ζύμωσης πίσω από τα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά και τις θεραπευτικές ορμόνες, είπε ο van den Hoven.

Η Stampa της Medichem αρνήθηκε να κατονομάσει φάρμακα που ενδέχεται να επηρεαστούν, αλλά είπε ότι οι πελάτες θα δώσουν περίπου έξι έως 12 μήνες για να βρουν έναν νέο προμηθευτή εάν ένα προϊόν καταργηθεί σταδιακά.

Ο ιδιόκτητος όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 110 εκατομμυρίων ευρώ πέρσι με προϊόντα εκτός διπλώματος ευρεσιτεχνίας, όπως αντιβιοτικά, αντιπηκτικά και φάρμακα για τη σχιζοφρένεια που πωλούνταν σε εταιρείες γενόσημων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Teva και Viatris.

Η Stampa είπε ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων για να ληφθεί υπόψη το κόστος παραγωγής θα ήταν μια προσιτή λύση για τους υγειονομικούς φορείς στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε δε σε ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες που αποζημιώνονται λιγότερο από την τιμή μιας συσκευασίας τσίχλας.

Ο πρόεδρος της ένωσης που αντιπροσωπεύει τις ιταλικές φαρμακευτικές βιομηχανίες, Marcello Cattani, είπε ότι το ενεργειακό κόστος είναι επτά φορές υψηλότερο από πέρσι, λόγω του δολαρίου, στο οποίο συνήθως πληρώνονται τα διεθνή συστατικά, που είναι υψηλότερο έναντι του ευρώ.

«Οι κίνδυνοι αρνητικών επιπτώσεων στην παραγωγή και τη διαθεσιμότητα φαρμάκων είναι πολύ υψηλοί», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης