Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Το 9ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Blog

Το 9ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Το 9ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2022

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥ.Φ.Α.Κ.
«ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ PHARMA ΕΠΟΧΗ»

 Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Σεπτέμβριου 2022
Ξενοδοχείο Atlantis, Ηράκλειο Κρήτης 

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Σεπτέμβριου 2022
Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Κρήτης


 

Μετά από ένα χρόνο αποχής από τα δια ζώσης συνέδρια, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥ.Φ.Α.Κ.), με επιστημονικό φορέα την Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ), διεξήγαγε δια Ζώσης και με μεγάλη επιτυχία, το 9ο Συνέδριο Φαρμακοποιών, με θέμα: «ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ PHARMA ΕΠΟΧΗ» στο Ηράκλειο της Κρήτης, μαζί με εκδηλώσεις εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του ΣΥΦΑΚ.

Το πολύ επίκαιρο πρόγραμμα ομιλιών και στρογγυλών τραπεζιών του Συνεδρίου, που επικεντρώθηκε σε θέματα επιστημονικά αλλά και λειτουργικά, που ενδιαφέρουν το σύγχρονο Φαρμακείο, μαζί με την άρτια οργάνωση και προβολή, συνετέλεσαν στην επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, που παρακολούθησαν 465 συνολικά   Φαρμακοποιοί, Βοηθοί, Θεσμικοί φορείς και Στελέχη Επιχειρήσεων του κλάδου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν διακεκριμένα πρόσωπα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι Θεσμικών Φορέων της Υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε και συντόνισε ο κ. Αλιμπέρτης Δημήτρης, Γεν. Διευθυντής του ΣΥ.Φ.Α.Κ., με διακεκριμένους εισηγητές της βιομηχανίας και θεσμικών φορέων με θέμα «Οι κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου στη Νέα Εποχή», όπου κυριάρχησε το πολύπλευρο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων καθώς και η ρύθμιση του clawback.

Από το πάνελ των καλεσμένων, ο κ. Καραθάνος Χαράλαμπος, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμάκων, επισήμανε την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμάκων και της απαγόρευσης των εξαγωγών για να μετριαστούν οι ελλείψεις, ενώ αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό clawback που δίνει κίνητρα στη βιομηχανία για έρευνα και κλινικές μελέτες. Ο κ. Παπαδημητρίου Ολύμπιος, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas Ltd, κατέκρινε το σύστημα των κλειστών προϋπολογισμών και της υπέρμετρης αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κατευθύνθηκε και ο κ. Βασιλόπουλος Γεώργιος, Γεν. Διευθυντής Galenica, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, επισημαίνοντας τη θετική συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα  ενίσχυσης της υποκατάστασης των γενοσήμων.

Ο κ. Μωραΐτης Δημήτριος, Πρόεδρος ΕΦΕΧ, Γενικός Διευθυντής ΒΙΑΝ Α.Ε, με τη σειρά του, τοποθετήθηκε πάνω στην έννοια του φαρμάκου ως προϊόν και όχι ως αγαθό, διότι αγαθό είναι η Υγεία. Ιδιαίτερα θερμά εκφράστηκε η αγωνία του Πρόεδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά, για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο οποίος παράλληλα εξέθεσε και την επιτυχία του ΠΦΣ στην απαγόρευση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία, λύση που έσωσε τα Φαρμακεία. Ιδιαίτερα τόνισε, ότι είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε κρατικά φαρμακεία και πρότεινε τη διακίνηση των ΦΥΚ μέχρι 250 € από τα κοινοτικά φαρμακεία, καθώς και αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες του φαρμακείου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.Φ.Α.Κ. κ. Γενετζάκης Απόστολος εξέθεσε τον ρόλο των Συνεταιρισμών στην εξυπηρέτηση των φαρμακείων, αναφερόμενος και στις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του ΣΥΦΑΚ. Από τον ΕΟΦ, ο πρόεδρος κ. Φιλίππου Δημήτριος, τοποθετήθηκε για το θέμα των ελλείψεων στη λύση της παρακολούθησης real time των εξαγωγών, καθώς και στον συστηματικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών για τις εξαγωγές. Όσο για το clawback θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να στήσουμε σωστά το σύστημα υγείας και μετά να πάμε στη ρύθμισή του.

Τέλος ο Πρ. Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός Ανδρέας θεωρεί ότι ή θα πάμε σε ένα διεθνές μοντέλο ρύθμισης φαρμάκου ή θα ανακυκλώνουμε ένα αδιέξοδο, όντας ένθερμος για τις κρατικές παρεμβάσεις στις εξαγωγές φαρμάκων. Συμπερασματικά, διατυπώθηκε στο εν λόγω Στρογγυλό Τραπέζι ότι η χώρα χρεοκόπησε και ο τομέας του φαρμάκου συνέβαλε στα μέγιστα, συνεπώς υπάρχουν σήμερα νέες ανάγκες και νέες προκλήσεις με άμεση αναγκαιότητα να στήσουμε ένα πιο λειτουργικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα και όταν χρειάζεται να υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις για την ομαλή διακίνηση του φαρμάκου.

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Συνεδρίου, την Παρασκευή και το Σάββατο, 9 και 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου ποικίλες δράσεις σχετικά με την Υγεία, την Ευεξία και την Ομορφιά στο Φαρμακείο, ανοιχτές προς το κοινό, με κινητές μονάδες για ιατρικές εξετάσεις και εθελοντική αιμοδοσία, με την επιστημονική υποστήριξη του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου και με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η υποστήριξη και επικοινωνία της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε από τη Χαραμή ΑΕ και το Περιοδικό PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, με την πολυετή εμπειρία τους στον χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων για επαγγελματίες υγείας.

Εκ μέρους του ΣΥ.Φ.Α.Κ., της ΕΦΕ και της Χαραμή ΑΕ
Ευχαριστούμε όλους που ήταν μαζί μας

Πηγή: syfak.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης