Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΕΟΦ για την απόφαση αναστολής εισαγωγών στο ΙΦΕΤ: Μεριμνούμε για την απαιτούμενη ποσότητα αλλά και την προβλεπόμενη ποιότητα

Blog

ΕΟΦ για την απόφαση αναστολής εισαγωγών στο ΙΦΕΤ: Μεριμνούμε για την απαιτούμενη ποσότητα αλλά και την προβλεπόμενη ποιότητα

ΕΟΦ για την απόφαση αναστολής εισαγωγών στο ΙΦΕΤ: Μεριμνούμε για την απαιτούμενη ποσότητα αλλά και την προβλεπόμενη ποιότητα

«Ο ΕΟΦ ανέκαθεν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή προμήθεια των φαρμάκων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός, μετά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε απόφαση του για αναστολή δραστηριότητας του ΙΦΕΤ. 

Όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις στην ΙΦΕΤ ΜΑΕ έχουν δοθεί από τον ΕΟΦ, ώστε με τη σειρά της να μεριμνήσει στην έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Αυτό υποστηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, μετά από την ανησυχία που προκλήθηκε από την απόφαση του Οργανισμού να αναστείλει μια εκ των βασικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ αποφάσισε να απαγορεύσει στο ΙΦΕΤ να εισάγει εκτάκτως καινοτόμα φάρμακα, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε σοβαρές παθήσεις. Το θέμα επιλύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλέυρη (διαβάστε σχετικά).

Αιτιολογώντας, όμως, την απόφαση του ο ΕΟΦ σημειώνει πως ρόλος του είναι «σε κάθε περίπτωση που παρατηρούνται ή ανευρίσκονται σε ελέγχους μη συμμορφώσεις ή παρεκκλίσεις από όσα προβλέπονται για τη σωστή διακίνηση των φαρμάκων θα επιβάλλονται κυρώσεις με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και του Δημόσιου Συμφέροντος».

Όλη η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Αναλυτικά παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΕΟΦ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του:

«Αποστολή του ΕΟΦ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και για το σκοπό αυτό μεριμνά όχι μόνο για την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας και κατ επέκταση της ασφάλειας των ασθενών που τα λαμβάνουν.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με φήμες για προβλήματα που δημιουργούνται σχετικά με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καινοτόμα φάρμακα τα οποία έρχονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ από το εξωτερικό μέσω της ΙΦΕΤ ΜΑΕ οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΕΟΦ ανέκαθεν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή προμήθεια των φαρμάκων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή έχουν δοθεί από τον ΕΟΦ όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις στην ΙΦΕΤ ΜΑΕ ώστε με τη σειρά της να μεριμνήσει στην έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων νοσκομειακής χρήσης τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Επισημαίνεται ότι σκοπός επίσης του ΕΟΦ ο οποίος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται δεν είναι μόνο η επάρκεια αλλά και ο έλεγχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων με σκοπό τη διασφάλιση της απαραίτητης ποιότητας των φαρμακευτικών προϊόντων και κατ επέκταση της ασφάλειας των ασθενών. Με απλά λόγια μεριμνούμε όχι μόνο για την απαιτούμενη ποσότητα αλλά και για την  προβλεπόμενη ποιότητα. Ως εκ τούτου σε κάθε περίπτωση που παρατηρούνται ή ανευρίσκονται σε ελέγχους μη συμμορφώσεις ή παρεκλίσεις από όσα προβλέπονται για τη σωστή διακίνηση των φαρμάκων θα επιβάλλονται κυρώσεις με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και του Δημόσιου Συμφέροντος. Θέλουμε οι Ελληνες ασθενείς να γνωρίζουν ότι ο ΕΟΦ είναι πάντοτε δίπλα τους, αρωγός και φύλακας της Δημόσιας Υγείας».

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης