Με όχημα την ογκολογία και τον αυξανόμενο επιπολασμό του καρκίνου στον κόσμο, αναμένεται να είναι σημαντική και η αύξηση στην αγορά των κλινικών δοκιμών στο μέλλον. Αυτή η αγορά προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 52 δισ. δολ. έως το 2026 από 38,7 δισ. δολ. το 2021, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,1% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Παράγοντες όπως οι αυξανόμενες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και η εντεινόμενη εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με έρευνα και ανάπτυξη δημιουργώντας έτσι πιο ευέλικτα σχήματα οδηγούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κλινικών δοκιμών. Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη αγορά βιο-ομοειδών και βιολογικών προϊόντων, η εντονότερη ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες δοκιμών και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές προσφέρουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των κλινικών μελετών. Στον αντίποδα βρίσκεται η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών, η οποία ως ένα σημείο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς .
Οπως αναφέρει η έρευνα, το τμήμα Φάσης ΙΙΙ αντιπροσώπευε μέχρι και πρόσφατα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κλινικών δοκιμών. Οι υπηρεσίες που συνεπάγονται υψηλά έξοδα και μεγάλο μέγεθος ασθενών/πληθυσμού είναι οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για το υψηλό μερίδιο που καταλαμβάνει το τμήμα Φάση ΙΙΙ.
Στο μεταξύ, ο τομέας των εργαστηριακών υπηρεσιών κατείχε μέχρι και πέρσι το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κλινικών δοκιμών και αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη προτίμηση των επαγγελματιών της κλινικής έρευνας να αναθέτουν σε τρίτους τέτοιες υπηρεσίες. Με βάση τον τύπο της υπηρεσίας, η αγορά των κλινικών δοκιμών χωρίζεται στο σχεδιασμό πρωτοκόλλου, στην στρατολόγηση ασθενών, στις εργαστηριακές υπηρεσίες, στις βιοαναλυτικές δοκιμές, στις αναλυτικές δοκιμές, στην προμήθεια κλινικών δοκιμών και στις υπηρεσίες επιμελητείας, στις αποκεντρωμένες κλινικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων κλινικών δοκιμών, στις δοκιμές ιατρικών συσκευών κ.λπ.
Με βάση τον τομέα θεραπείας, η αγορά κλινικών δοκιμών χωρίζεται στην ογκολογία, τις λοιμώδεις νόσους, την καρδιολογία, τη νευρολογία, τη γυναικολογία, τις γενετικές ασθένειες, την ανοσολογία και άλλους θεραπευτικούς τομείς. Το μεγάλο μερίδιο του ογκολογικού τμήματος αποδίδεται κυρίως στον αυξανόμενο αριθμό δραστηριοτήτων ανακάλυψης φαρμάκων για την ογκολογία και στον αυξανόμενο επιπολασμό του καρκίνου παγκοσμίως.
Μολονότι, η αγορά των κλινικών δοκιμών χωρίζεται σε μικρά μόρια, εμβόλια, κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία και άλλα με βάση την εφαρμογή τους, τα μικρά μόρια είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της αγοράς- ανεξάρτητα από τη συνθετική μέθοδο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται- ενώ είναι σε θέση να διατηρήσουν τη χημική τους ταυτότητα, γεγονός που έχει συμβάλει στην ισχυρή ζήτηση για υποψήφια φάρμακα μικρού μορίου. Η πλειονότητα των κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων που διατέθηκαν στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν μικρά μόρια ή γενόσημα αυτών.
Η Βόρεια Αμερική κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των κλινικών δοκιμών και αυτό μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία μιας καλά εδραιωμένης βάσης φαρμακευτικών και βιοφαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και στις υψηλές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο της αγοράς των βιοομοειδών και των βιολογικών σκευασμάτων, ενώ ακολουθείται από την Ευρώπη.
Οι κύριοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των κλινικών δοκιμών είναι οι: IQVIA (ΗΠΑ), LabCorp (ΗΠΑ), Charles River Laboratories (ΗΠΑ), WuXi AppTec (Κίνα), Syneos Health (ΗΠΑ),PPD (ΗΠΑ) και ICON Plc (ΗΠΑ) .
Πηγές: www.marketsandmarkets.com
Πηγή: iatronet.gr