Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Η Κομισιόν συστήνει αναμνηστική δόση το αργότερο 6 μήνες μετά τη δεύτερη και 9μηνη ισχύ πιστοποιητικού εμβολιασμού

Blog

Η Κομισιόν συστήνει αναμνηστική δόση το αργότερο 6 μήνες μετά τη δεύτερη και 9μηνη ισχύ πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διευκρίνισε πως η Επιτροπή προτίθεται να δώσει τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας τα υγειονομικά πιστοποιητικά θα θεωρούνται έγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά οι πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις όχι αργότερα από έξι μήνες μετά τις δεύτερες, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν διευκρίνισε ωστόσο πως η Επιτροπή προτίθεται να δώσει τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας τα υγειονομικά πιστοποιητικά θα θεωρούνται έγκυρα.

«Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς της αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού. Οι αναμνηστικές δόσεις συστήνεται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό θα παραμένει έγκυρο για περίοδο χάριτος τριών μηνών πέραν αυτού» του χρονικού διαστήματος, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο κορυφής.

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε.

«Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Την ίδια ώρα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της παραλλαγής Όμικρον του κορoνοιού στην κοινότητα. Στην Ελλάδα μετράμε ήδη 17 κρούσματα.

Tην ίδια ώρα νέα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ και για τους ταξιδιώτες. Και με rapid test θα μπορούν να εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην χώρα μας εκτός από PCR, με την προϋπόθεση να είναι 24 ωρών. Η νέα διευκρίνιση για τους ταξιδιώτες δόθηκε από τη Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, όλοι οι ταξιδιώτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι πρέπει να επιδεικνύουν είτε αρνητικό PCR τουχάλιστον 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την μετάλλαξη Δέλτα, μας απειλεί η μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης