Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.: Προς θετική κατεύθυνση οι προτάσεις Πλεύρη για Π.Φ.Υ. και claw back

Blog

Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.: Προς θετική κατεύθυνση οι προτάσεις Πλεύρη για Π.Φ.Υ. και claw back

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με τον υπουργό Υγείας, στην οποία ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις προτάσεις του για το claw back και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός  αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του υπουργείου Υγείας, ενώ γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού  του 2021.

Για το 2022, ο υπουργός Υγείας πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.

Αναφορικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για να εξεταστεί η μέθοδος και ο τρόπος εφαρμογής τους.

Σε σχέση με τη ΣΔΙΤ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για την διαβούλευση του τρόπου εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Σχετικά με τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται ‘ΔΟΞΙΑΔΗΣ’ και οι εξετάσεις αυτές θα αποζημιώνονται από το ταμείο Ανάπτυξης και θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.

Ζητήθηκε από τον υπουργό η δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ, όπου να αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή claw back, ο οποίος προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ.
(Είναι αναμενόμενη η αύξηση των δαπανών όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση).
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση.

Την Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2021, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., με τη συμμετοχή όλων των φορέων, και αξιολόγησε τις προτάσεις του υπουργού Υγείας.

«Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υφιστάμενες προτάσεις του υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά ότι σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του claw back έως και τον μηδενισμό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονιστικό Όργανο.

«Ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού οργάνου είναι ότι οι προτάσεις του υπ. Υγείας είναι προς την θετική κατεύθυνση και για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις και αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, εν αναμονή νέας συνεδρίασης με τον Υπ. Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας, ούτε καν στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής.

Καλή δύναμη σε όλους, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται ενότητα για την επιβίωση του κλάδου μας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Οι φορείς της ΠΦΥ που μετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο είναι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ), πρόεδρος: Φ.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  (ΠΟΣΙΠΥ),
πρόεδρος: Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ  (ΠΑΣΙΔΙΚ),
πρόεδρος: Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑ

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ),
πρόεδρος: Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.),
πρόεδρος: Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης