Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Χρ. Δαραμήλας: «Η αυθαίρετη κοστολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων απαγορεύει τη διάθεσή τους!»

Blog

Χρ. Δαραμήλας: «Η αυθαίρετη κοστολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων απαγορεύει τη διάθεσή τους!»

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν, την εβδομάδα που μας πέρασε, οι πάσχοντες από ΣΔ, μέσω της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), αυτοχαρακτηριζόμενοι «έρμαια του παραλογισμού που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ» και τονίζοντας ότι «ακόμη και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αν και αυτά έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου του 2018!».

Ο κύριος φόβος που εκφράζουν τα άτομα με ΣΔ είναι ότι με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες από πλευράς ΕΟΠΥΥ και με τις μακροχρόνιες, παρά τον νόμο, καθυστερήσεις, η πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στα σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα «είναι και θα παραμείνει, όπως δείχνουν τα γεγονότα, αδύνατη για αρκετά χρόνια».

Το DailyPharmaNews μίλησε με τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστο Δαραμήλα, για τους κινδύνους που υπάρχουν από την καθυστέρηση τιμολόγησης των προϊόντων αυτών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και την εκτός της διαδικασίας αυτής κοστολόγησής τους, για τις απαντήσεις που έχει δώσει σχετικά με το θέμα ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, αλλά και για τις ενέργειες που προγραμματίζει να υλοποιήσει για την επίλυση αυτής της εκκρεμότητας η Ομοσπονδία, που φυσικά –όπως πάντα– σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ασθενών με ΣΔ αλλά και της δημόσιας Υγείας!

  • Από τον Νοέμβριο του 2018, όταν εντάχθηκαν τα νέα προϊόντα ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προϊόντα και ορίστηκε ότι θα καθοριστεί η τιμή αποζημίωσής τους, ποιες ενέργειες έκανε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. για να πιέσει για την επίσπευση της υλοποίησης του νόμου;

«Γεγονός είναι ότι, ο τελευταίος ΕΚΠΥ αναγνωρίζει και εντάσσει νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, κάτι που οφείλεται στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και στις προτάσεις που τότε καταθέσαμε στο υπουργείο Υγείας και έγιναν αποδεκτές με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη μορφή σήμερα ο ΕΚΠΥ.

Όμως, όπως, σωστά υπονοείτε, από εκεί και πέρα δεν έγινε τίποτα μέχρι ακόμη και σήμερα. Ο ΕΚΠΥ προβλέπει πως για να ενταχθεί κάθε νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν πρέπει πρώτα να οριστεί η τιμή του από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Τα προϊόντα, τα οποία ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία και αφορούν το διαβήτη, είναι αρκετά και πρώτη φορά κατάθεση φακέλου για ένταξη τους στο σύστημα έγινε το Δεκέμβριο του 2019, όπως όριζε το «νέο» για εκείνη την εποχή πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρίες έπρεπε πρώτα να εντάξουν τα προϊόντα στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2020, βγήκε το ΦΕΚ, στο οποίο ορίζονταν οι τιμές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και η κατάθεση των φακέλων τους είχε γίνει μέχρι 31/12/2019. Στο εν λόγω ΦΕΚ, τα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαβήτη δεν είχαν ενταχθεί, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από τον Οργανισμό διότι δεν είχαν περάσει από Επιτροπή διαπραγμάτευσης, η θητεία της οποίας είχε λήξη και αναμέναμε από το υπουργείο την Ίδρυση της νέας σύστασης της. Η νέα σύσταση έγινε το Νοέμβριο του 2020 και, μετά από επικοινωνίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πετύχαμε σε συνεργασία με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαβήτη να είναι κατά προτεραιότητα τα πρώτα που θα εξετασθούν από την Επιτροπή. Από τις 22 Απριλίου, που πραγματοποιήσαμε τηλεραντεβού, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τα μέλη της Υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης αρμόδια για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαβήτη, με σκοπό να δηλώσουμε την ανάγκη αποζημίωσης των προϊόντων αυτών αλλά και από τις 23 Απριλίου που η ίδια επιτροπή πραγματοποίησε συναντήσεις με τις εταιρίες που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα, έχουν περάσει δυόμιση μήνες. Καμιά πρόσκληση από πλευράς ΕΟΠΥΥ για διαπραγμάτευση δεν έχει κοινοποιηθεί στις εταιρίες και ενώ όλα αυτά είναι σε εκκρεμότητα, στις 7 Ιουνίου αναρτάται το υπ’ αριθμόν  ΔΒ3Η 395/530/οικ. 14572 (ΦΕΚ 2439 Β’/7.6.2021) που αφορά τα προϊόντα που εντάσσονται στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ και είχαν κατατεθεί για ένταξη, το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, εντάσσονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαβήτη με αυθαίρετες τιμές.

Γιατί αυτό, δεν έγινε ένα χρόνο νωρίτερα και γίνεται τώρα, την ώρα μάλιστα που αναμένεται, θεωρητικά, η υλοποίηση διαπραγμάτευσης;».

  • Πρακτικά, ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από την καθυστέρηση τιμολόγησης των προϊόντων αυτών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και την εκτός της διαδικασίας αυτής κοστολόγησής τους;

«Τα νέα αυτά ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως και κάθε άλλο ιτροτεχνολογικό προϊόν εξελίσσεται, προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα στον χρόνια πάσχοντα που τα χρησιμοποιεί, βελτιώνοντας έτσι τόσο την ποιότητα ζωής του, απομακρύνοντας επιπλοκές και δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά βοηθούν και στη μείωση του κόστους του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα επωμιζόταν από τις επιζήμιες για την υγεία των πασχόντων επιπλοκές.

Έτσι λοιπόν, για να χαρακτηρίζονται «νέα» αυτά τα προϊόντα πρέπει να διατίθενται όταν είναι «νέα» αν περάσει ένα έτος παύουν να είναι νέα!!!

Αυτή η αυθαίρετη κοστολόγηση των προϊόντων αυτών, απαγορεύει τη διάθεσή τους, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να τα έχει, αν δεν μπορεί να τα πληρώσει!

Επιπλέον, συζητάμε όλο αυτό το διάστημα για τη διάθεση αυτών των προϊόντων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα ίδια προϊόντα δια θέτονται και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αν στη χώρα μας χρειαζόμαστε 2 χρόνια ελάχιστο χρόνο για να εντάξουμε ένα «νέο» προϊόν σε μία κατηγορία, πόσα χρόνια θα χρειαστούν να ενταχθεί και στην άλλη κατηγορία διαβήτη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος των επιζήμιων επιπλοκών, για τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη, είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερο ανά άτομο, από το κόστος αυτών των προϊόντων».

  • Ποιες απαντήσεις σας έχει δώσει σχετικά με το θέμα ο ΕΟΠΥΥ κ το υπουργείο Υγείας;

«Η απάντηση είναι μία πάντα η ίδια : “Την επόμενη εβδομάδα…….”».

  • Τι σκοπεύετε να κάνετε;

«Η πανδημία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά. Θα ήταν απερισκεψία να ηγηθεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την ώρα που εκπροσωπούμε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες χρονίως πασχόντων σύμφωνα με την Ελληνική και Διεθνή Επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων 15 μηνών.  Επιδιώκουμε μέσα από τις προσωπικές μας επαφές να δώσουμε λύσεις, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, κάτι που όμως πλέον δεν αρκεί!».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης