Σε λίγους μήνες είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να δηλώσει ότι έχει δημιουργήσει ανοσία αγέλης απέναντι στον κορονοϊό, στην περίπτωση που συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί. Σήμερα άλλωστε γίνονται περίπου 100.000 εμβόλια για τον κορονοϊό καθημερινά, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας αγγίζει το 19%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας περίπου το Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιασθεί το 70% των πολιτών με αποτέλεσμα να μπορεί να δημιουργηθεί μία ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα.
Οι παράγοντες
Ωστόσο αυτό που φαίνεται να έχει σημασία είναι εάν τα εμβόλια θα καλύψουν πλήρως τις μεταλλάξεις που μπορεί να εμφανισθούν από το Φθινόπωρο ώστε να μπορεί ο πληθυσμός να κινείται ελεύθερα. Γι αυτό εξάλλου και προγραμματίζονται εμβολιασμοί με τα νέα ενισχυμένα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα από το τέλος καλοκαιριού.
Πάντως όσοι έχουν εμβολιασθεί ήδη θεωρείται βέβαιον ότι θα πρέπει να κάνουν κι άλλη δόση αναμνηστική. Εκτιμάται ότι οι μεταλλάξεις μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν αυξηθεί και οι νέες παρτίδες των εμβολίων θα τις καλύπτουν.
Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Κάτι που άλλωστε έχει αποφασισθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό και από τις 4 εταιρείες που επισήμως κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες κανονικά τον Σεπτέμβριο.
Ερώτημα όμως παραμένει για την επιστημονική κοινότητα ένα τον ερχόμενο χειμώνα τα εμβόλια θα είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και σήμερα που συμβάλουν δραστικά στη μείωση των σοβαρών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως θα μπορούμε να πάρουμε μία ουσιαστική ανάσα από την πανδημία πιθανώς τον Μάρτιο του 2022 οπότε και θεωρείται πιθανό ο ιός να έχει ατονήσει λόγω των μέτρων που λαμβάνονται αλλά και εξαιτίας των εμβολιασμών.
Πηγή: healthreport.gr