Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Όλα τα νέα μέτρα για άνοιγμα τουρισμού και οικονομίας

Blog

Όλα τα νέα μέτρα για άνοιγμα τουρισμού και οικονομίας

Από Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και ταυτόχρονα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται πλέον έως και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και καταργείται η υποχρέωση αποστολής SMS στα 13032 και 13033 για μετακινήσεις και αγορές στο λιανεμπόριο.

Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος:

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι το άνοιγμα με κανόνες συνεχίζεται και πως έως το τέλος Μαΐου θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με 35% να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Επίσης, στόχος μας είναι έως τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του ενήλικου πληθυσμού και να ολοκληρωθεί καθολικός εμβολιασμός στα νησιά.

Τέλος σημείωσε πώς η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί και προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο. Γι’ αυτό κάλεσε άτομα άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, να κλείσουν ραντεβού.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από αύριο 13 Μάϊου προχωρά στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, σήμερα, στο τέλος της ημέρας θα αγγίξουμε τα 4.000.000 εμβολιασμούς και θα τα ξεπεράσουμε αύριο νωρίς το πρωί. Περίπου 2,6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13%.

Είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού για εμβολιασμό αγγίζει το 97%. Η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλάζια Ελευθερία

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με την Επιχείρηση «Ελευθερία», οργανώνεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Στόχος ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε οι νησιώτες μας να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» – αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, μέχρι τα τέλη Μαΐου, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης