«Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε πραγματικά την ελπίδα και την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας», τονίζει η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών.
Δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επισημαίνει η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ.
Σε συνέντευξη της στο Mega, η κ. Μολ σχολιάζει τις φήμες στην «κούρσα» του εμβολίου: «Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε πραγματικά την ελπίδα και την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας» και συνεχίζει:«Είναι πολύ δύσκολο και αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της διαθεσιμότητας του εμβολίου».
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν επίσης φήμες ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μιλά για άδεια κυκλοφορίας τον Αύγουστο του 2021. Νομίζω ότι πρέπει να μένουμε στις πραγματικές ανακοινώσεις παρά τις φήμες και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει όλες τις δοκιμές ασφαλείας και αποτελεσματικότητας που πρέπει για να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο εμβόλιο», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο, η κ. Μολ τόνισε: «Οι εταιρείες μας θα αισθανθούν άνετα να διαθέσουν ένα εμβόλιο μόνο αν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά επίσης έχει γενική και παγκόσμια αποδοχή. Αυτόν τον κανόνα θα ακολουθήσουμε».
Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση παρενεργειών, τόνισε: «Η διαχείριση της αποζημίωσης γίνεται σε επίπεδο κρατών μελών, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα διαφορετικό σύστημα αποζημιώσεων που μπορεί να είναι ευρωπαϊκό. Όπως τώρα έχουμε από κοινού προμήθεια ενός εμβολίου σε επίπεδο ΕΕ, θα μπορούσε να είναι μια ιδέα. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε δει ομάδες ασθενών να ζητούν ένα ευρωπαϊκό ταμείο αποζημίωσης για την Covid-19».
Στην ερώτηση πώς φαίνεται η μέρα μετά την Covid-19, είπε: «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι λόγω της κατάστασης, οι χώρες να αρχίζουν να μειώνουν τον προϋπολογισμό για την υγεία, όπως έκαναν στην οικονομική κρίση 2088-2009 και πρέπει πραγματικά να αντισταθούμε σε αυτό. Με τον κορωνοϊό είδαμε τον σύνδεσμό που υπάρχει μεταξύ υγείας και οικονομίας και δεν πιστεύω ότι μπορούμε τώρα να μειώσουμε τις επενδύσεις στα συστήματα υγείας. Όχι μόνο επειδή μπορεί να υπάρξει άλλη πανδημία ή να μην τελειώσει η τρέχουσα, αλλά πραγματικά επειδή έχουμε πάρει κάποια μαθήματα με τον κορωνοϊό (…) Μπορούμε τώρα να ξαναχτίσουμε τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη ώστε να είναι ανθεκτικά και να εξυπηρετούν τον ασθενή;».
Πηγή: newpost.gr