Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Θεραπεία CAR-T λεμφοκύτταρα στο Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου

Blog

Θεραπεία CAR-T λεμφοκύτταρα στο Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου

Θεραπεία CAR-T λεμφοκύτταρα στο Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου

Σε πείσμα της πανδημίας το Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου μάχεται στο πλευρό των ασθενών με ογκολογικές ασθένειες. Σήμερα χορηγήθηκε σε έναν ακόμη ασθενή θεραπεία CAR-T λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση ανθεκτικής μορφής λεμφώματος.

Ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής, Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος μέσα από ανάρτησή του στα social media εξήγησε ότι «τα CAR-T λεμφοκύτταρα είναι λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία τροποποιούνται με μέθοδο γονιδιακής θεραπείας με σκοπό να εκφράσουν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνη/υποδοχέα με μεγάλη συγγένεια προς αντιγόνο της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων. Με τον τρόπο αυτόν, καθίστανται πολύ δραστικά και προσκολλόμενα στα καρκινικά κύτταρα τα καταστρέφουν. Ο υποδοχέας αυτός, που φυσιολογικά δεν υπάρχει στα Τ λεμφοκύτταρα, καλείται χιμαιρικός, από την αρχαία ελληνική Χίμαιρα!».

Μέχρι στιγμής δύο φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει το «πράσινο φως» για παραγωγή CAR-T λεμφοκυττάρων «με ενδείξεις σε ανθεκτικές ή υποτροπιάζουσες μορφές διάχυτων λεμφωμάτων από Β-μεγάλα κύτταρα, πρωτοπαθών λεμφωμάτων μεσοθωρακίου και οξειών Β-λεμφοβλαστικών λευχαιμιών παιδιών και νεαρών ενηλίκων έως 25 ετών» σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Επί του θέματος, ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής διευκρίνισε ότι «ο χιμαιρικός υποδοχέας στρέφεται εναντίον του αντιγόνου επιφανείας CD19, το οποίο υπάρχει και στις τρεις προαναφερόμενες ενδείξεις, κατά συνέπεια τα CAR-T λεμφοκύτταρα ορίζονται ως αντι-CD19».

Οι επιστήμονες εκτιμούν την πιθανότητα επιβίωσης σε βάθος χρόνου χωρίς νόσο των ασθενών που υποβάλλονται στις εγκεκριμένες αντι-CD19 κυτταρικές ανοσοθεραπείες ανέρχεται σε 40-50%, ενώ «χωρίς αυτές, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ισχνές ή ανύπαρκτες» αποσαφηνίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι ιατροί: Ιωάννα Σακελλάρη, Ευαγγελία Γιαννάκη, Δέσποινα Μαλλουρή, ο ειδικευόμενος Χρήστος Βαρελάς, οι νοσηλεύτριες Μαρία Καμμένου και Μαρία Τριανταφύλου και ο υποφαινόμενος. Απουσιάζει από το κάδρο ο Δαμιανός Σωτηρόπουλος και η Δέσποινα Πολυμένου.

Με δεδομένο ότι ενέχεται ο κίνδυνος για βαριές και επικίνδυνες επιπλοκές, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όρισε οι θεραπείες αυτές να εφαρμόζονται σε Μονάδες Μεταμόσχευσης Αλλογενών Αιμοποιητικών Κυττάρων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω, πέρα από τους ιατρούς, την προϊσταμένη κ. Δέσποινα Καλέα, την υπεύθυνη Μαρία Καμμένου, τις νοσηλεύτριες της Μονάδας, τις τεχνολόγους της Μονάδας Συλλογής και Επεξεργασίας Μοσχευμάτων και κάθε άλλον εμπλεκόμενο για την ευσυνειδησία τους και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν» κατέληξε στην ανάρτησή του ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης