Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμμετέχουν εθελοντικά στην διαχείριση των ασθενών με COVID-19 κατόπιν πρόσκλησης της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ « Η Σωτηρία».
Πριν την ένταξη στο εθελοντικό πρόγραμμα της Κλινικής, οι φοιτητές είχαν εντατική και αυστηρή εκπαίδευση στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και στη διαχείριση ασθενών με SARS-COV-2, αντίστοιχη με αυτή που ακολούθησαν οι Ιατροί και οι Νοσηλευτές της Γ’ ΠΠΚ, παρά το γεγονός ότι δεν θα είχαν εμπλοκή εντός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης».
Οι φοιτητές αφού υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και έλαβαν ειδικές ταυτότητες, βρέθηκαν στους χώρους της Πανεπιστημιακής Κλινικής.
Δυο ομάδες διαμορφώθηκαν, ανάλογα με το έτος των σπουδών τους, τα ενδιαφέροντά τους και την επιλογή τους. Οι φοιτητές ανέλαβαν καθήκοντα, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ της Κλινικής, τα οποία περιλαμβάνουν:
Α. Στη Μονάδα Λοιμώξεων (Κτίριο ΚΑΑ), η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, υπό την ευθύνη της Γ’ΠΠ:
- Συμμετοχή στο ημερήσιο πρόγραμμα της Κλινικής, συμπλήρωση ιστορικού, παραγγελία και αναζήτηση παρακλινικών εξετάσεων των ασθενών, με την καθοδήγηση της Επικ. Καθηγήτριας Γ. Πουλάκου.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών της Κλινικής με κυλιόμενες βάρδιες.
- Επικοινωνία με τους συγγενείς των ασθενών, καθώς δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο.
- Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα καταγραφής (registry) των ασθενών.
- Αναζήτηση και αποδελτίωση της σχετιζόμενης με τον SARS–COV-2 βιβλιογραφίας, ανά ειδικότητα, με τον συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας Γ. Στεργίου.
- Διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα μέλη της Κλινικής, ώστε να προσαρμόζεται η καθημερινή κλινική πρακτική μας στα νεότερα δεδομένα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο της επιστήμης.
- Ανάρτηση της νέας επιστημονικής γνώσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κλινικής, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας μας.
Β. Στην Γ’ Παθολογική Κλινική (Κτίριο Ζ), η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της νοσηλεύοντας ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια νοσήματα (αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, ογκολογικά νοσήματα, υπέρταση κ.ά.) και αποδεδειγμένα ΔΕΝ έχουν COVID-19:
- Καθήκοντα στον προγραμματισμό εργαστηριακών και την τήρηση φακέλου αλλά και κλινικά καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν την παρουσία τους στο θάλαμο του ασθενούς
- Συμμετοχή στην αποδελτίωση και διάχυση της πληροφορίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Η προσφορά των εθελοντών στη Γ’ΠΠ (Κτίριο Ζ’) εκτιμάται ότι είναι καθοριστική γιατί επιτρέπει την απασχόληση περισσότερων ιατρών της Γ’ΠΠ στην Μονάδα Λοιμώξεων για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19.
«Η παρουσία στην πρώτη γραμμή των φοιτητών μας, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, στη διαχείριση της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε όλοι είναι πολύτιμη εμπειρία και μάθημα ζωής για τους ίδιους, αλλά και σημαντική προσφορά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί ένδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους, των υψηλών ιδανικών και των στέρεων ηθικών αξιών που διέπουν την νέα γενιά των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σύντομα συναδέλφων μας» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ