Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αναφορικά με την καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των ανθρώπων (κορωνοϊός) που είναι εργαζόμενοι και πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως και των γονέων παιδιών με Διαβήτη.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας σε ανακοίνωση του, τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πιο έντονα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτου ηλικίας, «να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού. Να προστατεύουν οι ίδιοι περισσότερο την υγεία τους και να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή, (…) καθώς τα άτομα αυτά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και επιπλοκών».
Από την άλλη, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στις 9.3.2020 ζήτησε «από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους»!
Δυστυχώς, όμως, και πέραν των γενικών συστάσεων των ειδικών και του ίδιου του Υπουργείου Υγείας για «αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά και για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που είναι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με πλήθος πολιτών, καθώς είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε χώρους όπου συγχρωτίζεται πλήθος ανθρώπων, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι μονάδες υγείας, οι δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού (εφορίες, ΚΕΠ, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι, δικαστήρια κλπ).
Έξαρση κρουσμάτων
Αν λάβουμε υπόψη μας και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αλλά και του ίδιου του ΕΟΔΥ ότι τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Με δεδομένο πως από τη Δευτέρα υπάρχουν τέσσερα «ορφανά», όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, κρούσματα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Οι γενικευμένες διατυπώσεις και συστάσεις δε βοηθούν κανέναν παρά μόνο εντείνουν το αίσθημα ανησυχίας και πανικού σε όλους τους πάσχοντες, οι οποίοι, στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όλων των αρμοδίων φορέων, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία τους και για την αποφυγή της έκθεσής τους στον ιό, στον εργασιακό τους χώρο.
Το υπουργείο Υγείας ζητά επισταμένα από τους χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, να «κάτσουν στο σπίτι τους», αλλά θα πρέπει παράλληλα να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ενεργοί πολίτες και, αρκετοί από αυτούς, είναι εργαζόμενοι. Τι προτίθεται να κάνει για την προστασία των ανθρώπων αυτών;
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του θέματος. Ζητά για ακόμη μία φορά από το υπουργείο Υγείας, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας. Εσωτερικών κλπ) να πράξουν τα δέοντα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όπως είναι δηλαδή και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους και θέτουν την ευάλωτη υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο!
Πηγή: healthpharma.gr