Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα νοσήματα με το κάπνισμα

Blog

8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα νοσήματα με το κάπνισμα

8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα νοσήματα με το κάπνισμα

Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα (SCOHRE) ιδρύθηκε με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές και να εργασθεί για τη βελτίωση της υγείας όλων των ανθρώπων.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο του καπνίσματος, κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.

Αν και οι επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις του καπνίσματος είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν, με τον συνολικό αριθμό καπνιστών να αυξάνεται συνεχώς.

Μόνο στην ΕΕ, το κάπνισμα αποτελεί το κύριο αίτιο θνητότητας από καρκίνο που μπορεί να προληφθεί, καθώς 27% του συνόλου των οφειλόμενων σε καρκίνο θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα.

Η εξάλειψη της συνήθειας του καπνίσματος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή έως και 90% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι η διακοπή του καπνίσματος η μόνη λύση;

Ασφαλώς αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, εάν και όταν εφαρμόζεται.

Η διακοπή και η πρόληψη του καπνίσματος παραμένουν οι ιατρικές παρεμβάσεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και τη μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα, και σαφώς έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε κάθε καπνιστή και όλο τον κόσμο σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Αποτελεί, ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος τη μοναδική επιλογή για τους καπνιστές;

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο πιστεύουν πως οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να διαμορφωθούν εκ νέου ώστε να συμπεριλάβουν τη μείωση της βλάβης μέσω της χρήσης εναλλακτικών δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντων, συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα παραδοσιακά μέτρα διακοπής και πρόληψης του καπνίσματος.

Η SCOHRE ιδρύθηκε με αυτόν το σκοπό.

Ιδρύθηκε με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές και τις οικογένειές τους και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας όλων.

Το ενδιαφέρον των ειδικών για νέες προσεγγίσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος διαρκώς αυξάνεται όπως και η συζήτηση για τη δυνατότητα περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος μέσω της χρήσης λιγότερο επιβλαβών επιλογών έναντι των συμβατικών τσιγάρων.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η προσέγγιση αυτή, δηλαδή η στρατηγική Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα, ενδέχεται να αποτελεί μία εναλλακτική λύση για τους καπνιστές που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα, με τις τρέχουσες εγκεκριμένες μεθόδους.

Η λύση αυτή δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι σαφώς καλύτερη από τη συνέχιση του καπνίσματος.

Εκεί όπου η διακοπή του καπνίσματος επανειλημμένως αποτυγχάνει, η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για πολλούς καπνιστές.

Σημειωτέο ότι η νικοτίνη έχει εθιστικές ιδιότητες, ωστόσο ο ρόλος της στη σχετιζόμενη με το κάπνισμα νοσηρότητα και θνητότητα είναι ελάσσονος σημασίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ολοένα και περισσότερες ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πώληση εναλλακτικών, δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου καπνικών προϊόντων, συνοδευόμενων από αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τη δράση τους.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η συζήτηση σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται περισσότερη έρευνα και δημοσιεύσεις, διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης, περισσότερα δεδομένα και περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης των ειδικών, των ρυθμιστικών αρχών και του γενικού κοινού.

Είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητά τα οφέλη της εν λόγω προσέγγισης και παράλληλα να αντιμετωπισθούν κατάλληλα οι σχετικές ανησυχίες, όπως είναι η συνεχόμενη χρήση και εξάρτηση από τη νικοτίνη, αλλά και η δυνητική υιοθέτηση της χρήσης των προϊόντων αυτών από μη καπνιστές και νέους.

Αυτός είναι ένας από τους στόχους της SCOHRE!

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συζήτηση σχετικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αποτελεί πεδίο σημαντικής αντιπαράθεσης.

Είναι αναγκαίο επομένως να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εποικοδομητικού διαλόγου προκειμένου να συζητηθούν οι σχετικές ανησυχίες και προκλήσεις.

Είναι απαραίτητο να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας και να ωφεληθούμε από την ήδη υπάρχουσα εξειδικευμένη γνώση που έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύσαμε τη SCOHRE, μία Διεθνή Εταιρεία ανεξάρτητων ειδικών σχετικά με τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από όλους τους τομείς, ιατρούς, ειδικούς στον σχεδιασμό πολιτικών, ειδικούς στην επιστήμη της συμπεριφοράς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου.

Η SCOHRE θα επιχειρήσει την έναρξη ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου για να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας ευρύτερης προσέγγισης για τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος.

Η SCOHRE δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει καμία οικονομική επιχορήγηση, άμεση ή έμμεση, από την καπνοβιομηχανία.

Έχουμε 22 ιδρυτικά μέλη από 16χώρες και εργαζόμαστε με το όραμα να αποτελέσουμε ένα ισχυρό κίνημα δράσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πηγή: ygeianews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης