Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » 760 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε ο διαβήτης στα συστήματα υγείας παγκοσμίως το 2019

Blog

760 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε ο διαβήτης στα συστήματα υγείας παγκοσμίως το 2019

760 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε ο διαβήτης στα συστήματα υγείας παγκοσμίως το 2019

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που κάθε χρόνο είναι στις 14 Νοεμβρίου είναι οι νοσηλευτές. Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στην υποστήριξη ατόμων που ζουν με διαβήτη.

Οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα της υγείας, Κάνουν εξαιρετική δουλειά για να υποστηρίξουν άτομα που ζουν με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Άτομα που είτε ζουν με διαβήτη είτε διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης χρειάζονται επίσης την υποστήριξή τους.

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας ώστε να εξοπλίσει τις νοσοκόμες με τις δεξιότητες για να τις υποστηρίξουν.

Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού επαγγελματικής υγείας γίνεται όλο και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης .

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νοσηλευτών.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη το 2019

-Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) ζούσαν με διαβήτη- έως το 2045 αυτό θα αυξηθεί σε 700 εκατομμύρια
-Το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται στις περισσότερες χώρες
-79% των ενηλίκων με διαβήτη ζούσαν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα
-1 στα 5 άτομα που είναι άνω των 65 ετών έχουν διαβήτη
-1 στους 2 (232 εκατομμύρια) άτομα με διαβήτη δεν είχαν διαγνωστεί
-Ο διαβήτης προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους
-Ο διαβήτης στοίχισε τουλάχιστον 760 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την υγεία το 2019 – το 10% των συνολικών δαπανών για ενήλικες
-Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ζουν με διαβήτη τύπου 1
-Περισσότερα από 20 εκατομμύρια έγκυες επηρεάζονται από διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-374 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Επιπτώσεις της COVID-19 στην υγειονομική περίθαλψη για ασθενείς με διαβήτη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, 2020), ο διαβήτης είναι μεταξύ άλλων ο κύριος παράγοντας που προκαλεί τύφλωση, νεφρική δυσλειτουργία, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

Μολονότι κατά τον ίδιο, ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται ραγδαία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει δραματική αύξηση. Πράγματι, το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ (34,2 εκατομμύρια άτομα) επηρεάζεται από κάποιο είδος διαβήτη. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων σχεδόν 7 εκατομμυρίων θεωρείται ότι είναι αδιάγνωστοι. Επιπλέον, ο προδιαβήτης θα μπορούσε να φτάσει το 34,5% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, με περισσότερα από 88 εκατομμύρια άτομα άνω των 18 ετών (CDC, 2020).

Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν σχεδόν 60 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη, με αυξανόμενο επιπολασμό της νόσου σε όλες τις ηλικίες. Οι κύριες αιτίες σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία που προέρχονται από μια ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) στα «Πρότυπα ιατρικής περίθαλψης στον διαβήτη» που δημοσιεύθηκε το 2020 προωθεί νέο σύνολο οδηγιών για τη φροντίδα του διαβήτη (ADAa, 2020).

Υπό το πρίσμα της COVID-19, έγιναν συστάσεις από κορυφαία ερευνητικά κέντρα σχετικά με τους πιθανούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που απεικονίζουν τη συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και COVID-19 για καλύτερη διαχείριση κλινικών επιπλοκών. Ο διαβήτης έχει συσχετιστεί άμεσα με τη σοβαρότητα και το θάνατο σε ασθενείς με COVID-19 (Hussain et al., 2020). Στο πλαίσιο αυτό, οι προσαρμοσμένες θεραπείες για τη θεραπεία του διαβήτη έχουν καταστεί απολύτως απαραίτητες για αυστηρή παρακολούθηση της γλυκόζης και προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης