Blog

50 φαρμακευτικά μόρια γίνονται OTC

Τα OTC σκευάσματα είναι ο αφανής ήρωας του ΕΣΥ, καθώς εξοικονομούν τεράστια ποσά από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας διεθνώς και αυτό οδηγεί και το ελληνικό υπ. Υγείας στη σκέψη δεκάδες φαρμακευτικά μόρια να περάσουν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με τον Γρ. Καρέλο, Πρόεδρο της ΕΦΕΧ και Country Director Greece, Balkans & Israel της KENVUE, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, «γλιτώνουμε 7 δισ. από το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να κάνει αυτοθεραπεία με τη συμβολή του φαρμακοποιού. Κάθε μέρα 1 εκατ. Έλληνες συνεχίζουν τη ζωή τους με αυτά τα προϊόντα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, καθώς κυκλοφορούν πολλά χρόνια. Χρειαζόμαστε πιο απλές διαδικασίες για αυτά τα πιο παλιά μόρια. Στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πριμοδοτείται η αυτοφροντίδα, ομαδοποιείται με τα συνταγογραφούμενα».

Επιπλέον, ο ομιλητής πρότεινε «να φύγουν από το σύστημα υγείας άλλα 50 μόρια για να γίνουν OTC, ώστε να τα λαμβάνουν οι ασθενείς πιο εύκολα και πιο απλά την επόμενη μέρα», αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υγείας.

Έρχεται ο Εθνικός Ιατρικός Φάκελος Υγείας, το healthflix και η επανάσταση των wearables

Στο ίδιο συνέδριο η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Υγείας στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Ελπίδα Φωτιάδου, αποκάλυψε τι νέο έρχεται αναφέροντας: «Ανοίγει νέα σελίδα με τη δημιουργία του εθνικού ιατρικού φακέλου υγείας, με δεδομένα από όλα τα συστήματα υγείας της χώρας που θα διαλειτουργεί με όλα τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, περιλαμβάνοντας όλα τα δεδομένα του ασθενούς. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί και το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ασθενών με ογκολογικά και αιματολογικά νοσήματα, όπου και εκεί ο ασθενής θα έχει κεντρικό ρόλο, καθώς θα επικοινωνεί με τους θεράποντες ιατρούς, τα ιατρικά συμβούλια και από απόσταση.

Την επόμενη διετία έρχεται ο σύμβουλος υγείας και το healthflix, το οποίο θα περιλαμβάνει βίντεο με έγκυρο ενημερωτικό υλικό, ενώ πλέον παρέχουμε υπηρεσίες και σε διασυνοριακό επίπεδο, επί του παρόντος στην Ισπανία, στην Εσθονία και στην Πολωνία».

Ο Αθανάσιος Τσάνας, Professor in Digital Health and Data Science, University of Edinburgh, αναφέρθηκε στα χρόνια νοσήματα, την ποιότητα ζωής και τις εξατομικευμένες θεραπείες, καθώς και στις συσκευές που φέρει κάποιος επάνω του (wearables). «Η αγορά των wearables εκτιμάται για το 2024 σε 186,48 δισ. δολάρια και αναμένεται να φτάσει στα 493,26 δισ. το 2029. Στο άμεσο μέλλον τα chatbots και οι φορητές συσκευές θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ερωτηματολόγια, η παρακολούθηση θα είναι συνεχής με κάμερες στο σπίτι που θα καταγράφουν πώς κινούμαστε, πώς κοιμόμαστε, τυχόν αποσπάσεις/ενοχλήσεις στη διάρκεια της νύχτας κλπ.», όπως είπε.

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
Facebook
LinkedIn
X