Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » 349% αυξήθηκαν τα “φέσια” των νοσοκομείων από το 2018 έως το 2023

Blog

349% αυξήθηκαν τα “φέσια” των νοσοκομείων από το 2018 έως το 2023

Κενό γράμμα καταλήγει ο όρος δημοσιονομική πειθαρχία, μας λένε παράγοντες της αγοράς, όταν από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν υπερτετραπλασιαστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας. Η αύξηση έφτασε το 349%.

Αναλυτικότερα, η μεταβολή στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων από τον Δεκέμβριο του 2018 στον Δεκέμβριο του 2019 ήταν συν 17% (από τα 294 εκατ. στα 344 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2020 ανέβηκαν στα 502 εκατ. ευρώ (+46%), τον Δεκέμβριο του 2021 στα 606 εκατ. ευρώ (+21%), τον Δεκέμβριο του 2022 στα 909 εκατ., ευρώ (+ 50%) και τον Δεκέμβριο του 2023 στο 1,319 εκατ. ευρώ (+45%).

Ο μέσος όρος των ημερών που απαιτούνται για να πληρωθούν οι εταιρείες μετά την πώληση – τιμολόγηση ήταν στις 30/9/2019: 216, στις 30/9/2023 : 274 και στις
31/12/2023: 296 ημέρες.

Υπάρχουν και χειρότερα

Όπως για το καλό υπάρχει το καλύτερο έτσι και για το κακό υπάρχει το χειρότερο. Μερικά από τα “χειρότερα” νοσοκομεία, όπως μας αναφέρουν οι πηγές μας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση ιατρικών υλικών, με χρονικό ορίζοντα που αγγίζει και τις 500 ημέρες είναι:

  • Π.Γ.Ν. ΑΛεξανδρούπολης.
  • Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”.
  • Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”.
  • Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα”.

Σε κάθε περίπτωση, μας λένε οι πηγές μας,  ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των νοσοκομειακών οφειλών αγγίζει τον 1 χρόνο. 

Θετικά νέα

Θετικό είναι ότι στα τελη 2023 έγινε προσπάθεια να δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ατιμολόγητων υλικών. Δηλαδή, να τιμολογήσουν αυτά τα υλικά, τα οποία όμως και πάλι θα πληρωθούν μετά από 1 χρόνο.

Η μείωση του όγκου που επετεύχθηκε στα ατιμολογητα υλικά είναι της τάξεως του 10%. Εκτιμάται ότι η αξία των ατιμολογητών υλικών υπερβαίνει σήμερα τα 100 εκατ. ευρώ αποτελώντας ένα επιπλέον “αόρατο” χρέος  προς τις εταιρείες. 

Συνάντηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θεσμικό όργανο του κλάδου, ο ΣΕΙΒ είχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν όλα τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου τα οποία ζητούν άμεσες και βιώσιμες λύσεις.

Μία θετική είδηση που αναμένεται να βάλει κάποια τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων και κυρίως στις συνεργασίες με τους προμηθευτές τους είναι ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει  διαδικασίες για να δημιουργήσει ένα Μητρώο ανάλογο με αυτό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για Μητρώο υλικών και προμηθευτών, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στις παραγγελίες που γίνονται αλλά και εξοικονόμηση του κόστους.

Συμμάζεμα

Μία μία εταιρεία από τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μαθαίνουμε ότι αναθέτει το κυνήγι των οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες τις διεκδικούν με επιπλέον τόκο 8% όπως ορίζει και ο νόμος, ενώ αρκετές είναι και αυτές που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για την διεκδίκησή τους.  

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης