Blog
Blog
20,41 δισ. ευρώ κοστίζουν οι παθήσεις του πεπτικού στην Ευρώπη
Τα δεδομένα από μια νέα πανευρωπαϊκή μελέτη σχετικά με την επιβάρυνση των πεπτικών ασθενειών, που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα UEG 2022 και δημοσιεύτηκε στο United European Gastroenterology Journal, υπογραμμίζουν μια ανησυχητική αύξηση στον επιπολασμό αρκετών παθήσεων του πεπτικού από το 2000.
Αυτές περιλαμβάνουν τις χρόνιες ηπατικές παθήσεις, όπως παγκρεατίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, αγγειακές εντερικές διαταραχές και κοιλιοκάκη στα παιδιά. Επιπλέον, τα ποσοστά επίπτωσης και θνησιμότητας για όλους τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος έχουν αυξηθεί κατά 26% και 17% αντίστοιχα την περίοδο 2000 – 2019.
Η έκθεση προσδιορίζει ότι οι πεπτικές ασθένειες επηρεάζουν περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου και ότι το σχετικό οικονομικό κόστος είναι σημαντικό. Η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός πολλών ασθενειών του πεπτικού είναι υψηλότερη μεταξύ των πολύ νέων και των ηλικιωμένων ατόμων και, καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνά, αυτό το βάρος της νόσου θα αυξηθεί αναπόφευκτα.
Ειδικότερα όσον αφορά τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος, η χρήση αλκοόλ και η παχυσαρκία αναγνωρίζονται ως βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιβάρυνση αυτών των πεπτικών διαταραχών. Η αυξανόμενη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων είναι επίσης ένας τομέας ανησυχίας.
Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ασθενειών του πεπτικού, η έκθεση UEG διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο, το εκτιμώμενο κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας σε εσωτερικούς ασθενείς (εξαιρουμένων της θεραπείας και των διαγνωστικών) για παθήσεις του πεπτικού ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν 0,12% στις 31 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Αυτό μεταφράζεται σε δυνητικό κόστος σε όλη την ΕΕ περίπου 20,41 δισ. ευρώ το 2021.
“Η Υγεία, η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση των ασθενειών του πεπτικού αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό”, λέει η Helena Cortez-Pinto, πρόεδρος της UEG. “Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι οικονομίες μας βρίσκονται ήδη σε εύθραυστη κατάσταση και απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτών των βαρών, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, της τροποποίησης των επιλογών του τρόπου ζωής και της έρευνας, προκειμένου να αντιστραφούν αυτές οι ανησυχητικές τάσεις”.
Σύμφωνα με την έκθεση, εάν, στις 31 ευρωπαϊκές χώρες, η πρόωρη θνησιμότητα λόγω παθήσεων του πεπτικού μπορούσε να μειωθεί κατά 25%, τότε η εκτιμώμενη εξοικονόμηση πόρων από την πρόληψη των απωλειών παραγωγικότητας θα ανέρχονταν συνολικά σε 11,4 δισ. ευρώ (το 2019). Αυτό ανέρχεται σε 22,8 δισ. ευρώ και 34,2 δισ. ευρώ για μειώσεις 50% και 75% αντίστοιχα.
Η επιβάρυνση των παθήσεων του πεπτικού, όπως μετράται με τα έτη ζωής προσαρμοσμένα σε αναπηρία (DALYs), τείνει να είναι υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε σύγκριση με τη Δυτική και Νότια Ευρώπη, ιδιαίτερα για χρόνιες ηπατικές παθήσεις, παγκρεατίτιδα, γαστρίτιδα και δωδεκαδακτυλίτιδα, αγγειακές εντερικές διαταραχές και πεπτικό έλκος.
Ο Luigi Ricciardiello, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της UEG, προσθέτει “Οι έντονες ανισότητες στον τομέα της υγείας παραμένουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και, με τις αναδυόμενες οικονομικές προκλήσεις, αναμένουμε ότι αυτές οι ανισότητες θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Δυστυχώς, παρά τον σημαντικό επιπολασμό και τον παγκόσμιο αντίκτυπό τους, πολλές ασθένειες του πεπτικού εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητές και προσελκύουν σχετικά μικρή προσοχή είτε από πολιτική είτε από άποψη χρηματοδότησης”.
Η Tanith Rose, κύρια ερευνήτρια της μελέτης που ανατέθηκε από το UEG, καταλήγει “Η έλλειψη προόδου τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη μείωση της συχνότητας των πεπτικών ασθενειών υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη υιοθέτηση αποτελεσματικών προληπτικών στρατηγικών. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν σε σημαντικές διαφορές στην επιβάρυνση των περισσότερων ασθενειών του πεπτικού και οι προσπάθειες μείωσης της επιβάρυνσης που αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη επιτυχία”.
Η United European Gastroenterology (UEG) ιδρύθηκε το 1992 και είναι ο κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την αριστεία στην υγεία ασθενειών του πεπτικού στην Ευρώπη μέσω της παροχής κορυφαίας εκπαίδευσης, της υποστήριξης της έρευνας και της προώθησης των κλινικών προτύπων.
Πηγή: iatronet.gr