Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να χορηγείται κάθε 3 μήνες!

Το Ajovy (fremanezumab) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει σχεδιαστεί για να δεσμεύεται και να αναστέλλει τη δραστηριότητα του πεπτιδίου, που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), το οποίο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ημικρανία.

Όσοι πάσχουν από ημικρανίες φαίνεται να διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα του CGRP, γεγονός που πιστεύεται ότι οδηγεί σε φλεγμονές και σε άλλες αλλαγές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι. Οι νέες θεραπείες λοιπόν δρουν ως αντίσωμα που προσδένεται στους υποδοχείς του CGRP και μπλοκάρουν τη δράση του.

Στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες βασίστηκε η έγκριση, η χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% ο μέσος αριθμός των ημερών κεφαλαλγίας το μήνα στο 38% των ασθενών, που έλαβαν την τριμηνιαία δοσολογία.

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία TEVA και η έγκρισή του ήρθε μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρηση, καθώς ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το εργοστάσιο παραγωγής του στην Κορέα. Η έγκριση του φαρμάκου είναι η πρώτη θετική εξέλιξη για την TEVA έπειτα από 3 δύσκολα χρόνια, που η εταιρεία είδε τα έσοδά της να μειώνονται σημαντικά.

Το Ajovy θα έχει σκληρό ανταγωνισμό. Οι εταιρείες Amgen και Novartis έχουν αναπτύξει και αυτές νέα θεραπεία για την ημικρανία με την ονομασία Aimovig(erenumab). Επίσης, στην ίδια κατηγορία, δραστηριοποιείται και η Eli Lilly, που αναμένει έγκριση του φαρμάκου της galcanezumab μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η εταιρεία Eli Lilly δείχνει να δίνει μεγάλο βάρος στην ημικρανία, καθώς πρόσφατα εξαγόρασε την επίσης αμερικανική εταιρεία CoLucid Pharmaceuticals, η οποία έχει αναπτύξει την ουσία lasmiditan, που ανήκει σε μία άλλη κατηγορία φαρμάκων (αγωνιστές σεροτονίνης) και χορηγείται από το στόμα.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2021 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services