Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Εγκρίθηκε η πρώτη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο Tecentriq (atezolizumab) μαζί με χημειοθεραπεία ως πρώτης γραμμής θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του μαστού, που είναι PD-L1 θετικός, αλλά τριπλά αρνητικός.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού (triple negative breast cancer, TNBC) χαρακτηρίζεται από την απουσία οιστρογονικών υποδοχέων (estrogen receptors, ER), υποδοχέων προγεστερόνης (progesterone receptors, PR) και έκφρασης του HER2. Αντιπροσωπεύει το 15-20% των περιστατικών της νόσου, αλλά χαρακτηρίζεται από κακή πρόγνωση και υπάρχει ανάγκη νέων θεραπειών.

Το Tecentriq (atezolizumab) είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται για  τον καρκίνο του μαστού. Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης IMpassion130, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας (ESMO) και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine.

Στη μελέτη συμμετείχαν 902 ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο. Οι μισοί έλαβαν τυχαία το Tecentriq και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο, ενώ όλοι τους πήραν χημειοθεραπεία με nab-paclitaxel. Η μέση παρακολούθηση των ασθενών ήταν 12,9 μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με atezolizumab μείωσε τον κίνδυνο πρόκλησης της νόσου ή του θανάτου (επιβίωση χωρίς εξέλιξη, PFS) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Βελτίωσε επίσης τη διάμεση συνολική επιβίωση (OS).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα αφορούσαν την υπο-ομοάδα των ασθενών με θετικό PD-L1 καρκίνο (185 ασθενείς έλαβαν το atezolizumab και 184 εικονικό φάρμακο). Σε αυτούς τους ασθενείς ο μέσος όρος της επιβίωσης χωρις εξέλιξη της νόσου ήταν 7,5 μήνες έναντι 5 μηνών σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η συνολική επιβίωση ήταν 25 μήνες έναντι 15,5 μήνες).

Η δραστική ουσία του Tecentriq, το atezolizumab, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, ένας τύπος πρωτεΐνης, που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «προγραμματισμένο συνδετικό θανάτου 1» (PD-L1), που υπάρχει στην επιφάνεια πολλών καρκινικών κυττάρων.

Το PD-L1 δρα για να απενεργοποιήσει τα ανοσιακά κύτταρα που διαφορετικά θα μπορούσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Συνδέοντας το PD-L1 και μειώνοντας τα αποτελέσματα του, το Tecentriq αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προσβάλει τα καρκινικά κύτταρα και έτσι να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Στην Ευρώπη, το Tecentriq έχει ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ουροθηλίου (καρκίνος της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος) και ενός τύπου καρκίνου του πνεύμονα που ονομάζεται μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Το Tecentriq χρησιμοποιείται όταν οι καρκίνοι αυτοί έχουν προχωρήσει ή έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Για το ουροθηλιακό καρκίνωμα, το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς που έχουν δοκιμάσει χημειοθεραπεία πλατίνης πριν ή δεν είναι επιλέξιμοι για θεραπεία με σισπλατίνη. Οι ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και εκείνοι με ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις, που ανταποκρίνονται σε στοχευμένες θεραπείες θα πρέπει να έχουν αυτές τις θεραπείες πριν λάβουν το Tecentriq.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services