Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η πανδημία κορονοϊου θα τελειώσει πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο - Τι εκτιμά παγκοσμίου φήμης επιδημιολόγος

Ο Νανσάν έχει διακριθεί για την τεράστια συμβολή του στην αντιμετώπιση του SARS. Τι λέει για τον τρόπο που χώρες αντιμετωπίζουν την εξάπλωση του ιού και ποια η συμβουλή του.

Η πανδημία κορονοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμά ο Τζονγκ Νανσαν ο κινέζος επιδημιολόγος και κορυφαίος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα κράτη κινητοποιηθούν για την αντιμετώπισή του. 

Όπως επεσήμανε ο 83χρονος παγκοσμίου φήμης επιστήμονας (και γνωστός για την τεράστια συμβολή του στην καταπολέμηση του SARS το 2003) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όσο οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά το ξέσπασμα της πανδημίας και είναι έτοιμες και αποφασισμένες να λάβουν αυστηρά μέτρα, η πανδημία μπορεί να τελειώσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μερικούς μήνες. 

«Η συμβουλή μου προς όλες τις χώρες είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να παρεμβαίνουν (σ.σ με τη λήψη μέτρων) σε εθνικό επίπεδο». Και συμπλήρωσε πως εάν όλες οι χώρες κινητοποιηθούν «Μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο» τονίζοντας πως οι ιοί της ίδιας οικογένειας, κατά κανόνα δεν είναι είναι το ίδιο δραστήριοι τους θερινούς μήνες και έτσι μπορεί να επιβραδυνθεί η εξάπλωση. 

«Η εκτίμηση μου για τον Ιούνιο, βασίζεται σε σενάρια που προβλέπουν πως όλες οι χώρες θα λάβουν μέτρα. Εάν όμως, κάποιες χώρες δεν αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα της μετάδοσης και την επιβλαβή δράση αυτής, και δεν παρέμβουν με αποφασιστικότητα, τότε θα διαρκέσει περισσότερο».

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μι Φενγκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας τόνισε πως «Σε γενικές γραμμές η κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα έχει παρέλθει» και καταγράφεται μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων και θανάτων σε ημερήσια βάση. 

Ο δε Νανσάν τόνισε πως πολλά από τα «εισαγόμενα» κρούσματα είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς και τα ποσοστά μόλυνσης ασθενών που έχουν ήδη νοσήσει είναι πολύ χαμηλά. 

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services