Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο με πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, η οποία περιελάμβανε και την Ελλάδα, να δείχνει ότι 1 στους 10 Έλληνες  που νοσηλεύονται, εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Μάλιστα δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού «Lancet», ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής θλιβερής λίστας.

Το μέγιστο πρόβλημα δημόσιας υγείας θα μπει στο μικροσκόπιο ειδικών, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων 6-8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι κάθε μέρα 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τα επίσημα στοιχεία του NHS να αναφέρουν τουλάχιστον 13.455 θανάτους λόγω ενδονοσοκομεικών λοιμώξεων.

Στο Συνέδριο θα εστιάσουν και στο οικονομικό βάρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς απαιτούνται αυξημένα κονδύλια για την παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες (εξοπλισμός – αντιμικροβιακή θεραπεία, εξετάσεις), ανθρώπινους πόρους και άλλες υπηρεσίες. Το ιατρικό κόστος είναι δυσθεώρητο και απειλεί άμεσα τα συστήματα υγείας αλλά και τις υγειονομικές μονάδες. Στην ΕΕ το κόστος των λοιμώξεων υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Και αν λάβουμε υπόψιν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά, αλλά κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην χώρα μας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services