Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει φέτος οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας με το clawback και το rebate. Μόνο για  το πρώτο εξάμηνο του 2018 και μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι εταιρίες καλούνται να καταβάλλουν πάνω από το 70% της αξίας με την οποία τιμολογήθηκαν τα φάρμακα αυτά προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Σχετική επιστολή έστειλαν προχθές στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕΟλύμπιος Παπαδημητρίου και του PhRMA Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης.

Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρίες το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους. Υπογραμμίζουν μάλιστα, πως οι ονομαστικές τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται αποκλειστικά από το κράτος με βάση το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επαναλαμβάνουν, για να γίνει απολύτως σαφές, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate.

απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους, για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας", σημειώνουν οι κ.κ. Παπαδημητρίου και Παπαταξιάρχης.

Και επισημαίνουν ότι "η κατάσταση αυτή μας φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο, και εξελίσσεται ως μη βιώσιμη για τις εταιρείες και επικίνδυνη για τους ασθενείς. 
Η Διοίκηση οφείλει άμεσα να προβεί σε ένεση ρευστότητας για τα πεπραγμένα του 2018, όπως άλλωστε είχε πράξει για τα έτη 2016 και 2017, και σε αναπροσαρμογή προϋπολογισμού για το 2019, ώστε απλά να βελτιωθεί η μη αποδεκτή ήδη διαμορφωμένη εικόνα για αυτή την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων. Άλλωστε συγκεκριμένα εργαλεία, όπως η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βοηθούν στη μελλοντική ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων".

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και PIF, ζητούν άμεσα την παρέμβαση των υπουργών, καθώς και συνάντηση ώστε να εκθέσουν τις διαστάσεις και το μέγεθος του επείγοντος προβλήματος. Παραθέτοντας μάλιστα, επίσημα στοιχεία, επισημαίνουν πως με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα για τα φάρμακα αυτά, η διατήρησή τους στην αγορά, καθίσταται πλέον αδύνατη.

Στοιχεία clawback και rebate φαρμάκων ν.3816 - 1Α προς ΕΟΠΥΥ