Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η πρώτη διακρατική συμφωνία για προμήθεια φαρμάκων

Κοντά στη «γραμμή του τερματισμού» είναι η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C, με τη συμφωνία να καλύπτει και τις ανάγκες της Κύπρου.

Ελλάδα και Κύπρος έδωσαν τα χέρια, το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου οι δύο χώρες να διαπραγματευτούν από κοινού με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές αποζημίωσης θεραπειών υψηλού κόστους. Ειδικότερα, στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στον ελληνικό πληθυσμό των ασθενών που θα αφορά η εκάστοτε θεραπεία θα προστίθεται και εκείνος της Κύπρου. Η αρχή της διακρατικής συνεργασίας, λοιπόν, έγινε στο πεδίο της Ηπατίτιδας C, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση τους σύμφωνα με πληροφορίες του Virus. Η τελική συμφωνία (η δεύτερη που προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση για την Ελλάδα) θα καλύψει και τις ανάγκες των κυπριακών ασθενών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις είναι οι εταιρείες με θεραπείες της Ηπατίτιδες C, που συμμετέχουν στη διαδικασία στο πλαίσιο των Επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυπριακού Υπουργείου Υγείας, η συνολική εξοικονόμηση από τις διαπραγματεύσεις για ΦΥΚ (ρευματικών παθήσεων, ογκολογικων σκευασμάτων κλπ) θα αγγίξει τα 30 με 40 εκατ. ευρώ, με Κύπριους αξιωματούχους να «αποκαλύπτουν», όπως αναφέρει το Philenews πως, ενώ για τη Λευκωσία το φάρμακο που θεραπεύει την Ηπατίτιδα C κοστίζει 40 χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή, για την Αθήνα το κόστος είναι στις 10 χιλιάδες ευρώ…

Εν τω μεταξύ, προχωρουν οι διαδικασίες και στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας της Βαλέτας», με τις συζητήσεις να αφορούν τόσο τεχνκά ζητήματα όσο και το κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες. Μάλιστα, πληροφορίες του Virus αναφέρουν ότι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει με εταιρείες, χωρίς όμως να προχωρήσουν ουσιαστικά, κυρίως λόγω της αποχώρησης των φαρμακοβιομηχανιών από τη διαδικασία.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services