Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

ΕΟΠΥΥ: Σαφάρι ελέγχων για να βρεθούν πλαστές συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις

Αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ στα ψηφιακά συστήματα, προκειμένου να βρεθούν πλαστές συνταγές για φάρμακα αλλά και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.

Το σαφάρι των ελέγχων έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως εξαιτίας καταγγελιών που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι καταγγελίες προέρχονται από ασθενείς που ανακαλύπτουν τυχαία ότι …έκαναν εξετάσεις ενώ δεν τις έχουν πραγματοποιήσει ποτέ, ή ότι προμηθεύτηκαν φάρμακα που ουδέποτε γνώριζαν.

Αντίστοιχες είναι και οι καταγγελίες που προέρχονται από τον ιατρικό κόσμο καθώς πολλοί εργαστηριακοί γιατροί βλέπουν τη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις να ανεβαίνει και να πληρώνουν υπέρογκο clawback, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής σφικτός έλεγχος στη συνταγογράφηση.

Αυτό που φαίνεται να προκύπτει από τους πρώτους ελέγχους -όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr -είναι ότι κάποιοι γιατροί χρησιμοποιούν τα στοιχεία διαφόρων ασθενών για να χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ φάρμακα και εξετάσεις.

Τους ελέγχους αυτούς πάντως τους είχε λίγο πολύ προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση με το clawback που κάθεται σαν θηλιά στο λαιμό των γιατρών.

Αυτό που φαίνεται πάντως ότι συμβάλει στον έλεγχο των πλαστών συνταγών είναι το γεγονός ότι κάθε ασθενής μπορεί πλέον και μόνος του να διαπιστώσει τι φάρμακα και εξετάσεις του έχουν χρεωθεί στον ΕΟΠΥΥ, αρκεί να ελέγξει τον ασφαλιστικό του φάκελο.eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services