Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Astellas: Απέκτησε την Audentes έναντι 3 δισ. για νέα γονιδιακή θεραπεία

Στην εξαγορά της Audentes Therapeutics έναντι 3 δισ. δολ. προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Astellas Pharma προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε τμήμα γονιδιακής θεραπείας νευρομυϊκών ασθενειών.

Ήδη, η στρατηγική της Astellas εστιάζεται στην αναδιοργάνωση των συνολικά τεσσάρων τομέων δραστηριοποίησης. Με την εξαγορά της Audentes Therapeutics θα προσθέσει επιπλέον μια πέμπτη ζώνη ανάπτυξης. Στόχο θα έχει την ανάπτυξη γενετικών θεραπειών, βασιζόμενη στις δυνατότητες βιοτεχνολογίας που έχει ήδη αποκτήσει.

Στο χαρτοφυλάκιο της Audentes περιλαμβάνεται η υπό έγκριση γονιδιακή θεραπεία ΑΤ132, για την μυοθυλαστική μυοπάθεια που συνδέεται με το Χ (XLMTM) στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντός του επόμενου έτους.

Η σπανιότητα του XLMTM, επηρεάζει 1 στους 40.000 έως 50.000 άνδρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι εμπορικές προοπτικές του AT132 είναι αβέβαιες.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Παρόλα αυτά, η Astellas κρίνοντας ως σημαντικό στοίχημα την απόκτηση της Audentes, «κλείδωσε» την εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκετές εταιρείες είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Audentes. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλες πρόσφατες εξαγορές από το μέτωπο της γονιδιακής θεραπείας.

Πέρα από τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τις εμπορικές δυνατότητες του AT132, ζητούμενο είναι το κατά πόσο η Audentes έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν αγωγό γονιδιακών θεραπειών.

Το AT132 αποτελεί το μοναδικό πλεονέκτημα της Audentes, που βρίσκεται σε κλινική μελέτη. Ωστόσο, σχεδιάζει γονιδιακές θεραπείες για τη νόσο Pompe, τη μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD) και τη μυοτονική δυστροφία (DM). Οι ανωτέρω θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται κοντά στην έναρξη κλινικών δοκιμών.

Ο κ. Christopher Raymond και οι συνεργάτες του στην Piper Jaffray υπογράμμισαν την αξία των στοιχείων του ενεργητικού της, σε σχετικό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Στο πλαισίο αυτό, η Astellas προστίθεται στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα των εταιρειών που βλέπουν σοβαρά τις γονιδιακές θεραπείες ως προοπτική ανάπτυξης στο μέλλον.

Η εξαγορά της Audentes αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services