Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Amgen: Εξαγοράζει το Otezla από την Celgene έναντι 13,4 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της θεραπείας κατά της ψωρίασης Otezla από την Celgene Corp., έναντι 13,4 δισ. δολαρίων σε μετρητά, προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση Amgen Inc, «ανοίγοντας» το δρόμο για την Bristol-Myers Squibb να ολοκληρώσει την εξαγορά της Celgene.

Η Amgen δήλωσε πως η συμφωνία ανέρχεται στα 11,2 δισ. δολάρια, χωρίς την παρούσα αξία των 2,2 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενα μελλοντικά φορολογικά οφέλη.

Το τίμημα της συμφωνίας είναι σημαντικά υψηλότερο της τιμής που εκτιμούσαν οι αναλυτές στο παρελθόν για το Otezla. Το Otezla χαρακτηρίζεται ως ταχέως αναπτυσσόμενο φάρμακο κατά της ψωρίασης, των οποίων οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 493 εκατ. δολ.

«To Otezla αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να ενισχύσει την παρουσία της η Amgen στην κατηγορία “φλεγμονώδεις παθήσεις”. Αλλά ταυτόχρονα και να ενισχύσει τη γεωγραφική της επέκταση», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Robert Bradway.

Στο στόχαστρο του FTC’s

Το Otezla μολονότι βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια του κύκλου ζωής του, έχει ήδη κερδίσει σημαντικό μερίδιο σε πωλήσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Bristol-Myers Squibb αναγκάστηκε να πουλήσει το Otezla. Στόχος ήταν να «κερδίσει» την έγκριση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (U.S. Federal Trade Commission’s – FTC’s). Το σκεύασμα «επικαλύπτει» τον δικό της αναστολέα TYK-2, BMS-986165. Πρακτικά θα υπήρχε ζήτημα εάν η Επιτροπή επέτρεπε την ύπαρξη δύο φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο -με τις ίδιες ενδείξεις- κάτω από την ίδια στέγη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών (RBC Capital Markets, Jefferies και Credit Suisse) η συμφωνία αναμένονταν να φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την Amgen, αρκετοί «παίκτες» της ανοσολογίας ήταν υποψήφιοι ως δυνητικοί αγοραστές. Μεταξύ αυτών, στη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα της Novartis, της Johnson & Johnson, της AbbVie, της Eli Lilly και της Gilead Sciences.

Επί του παρόντος, το Otezla εγκρίνεται σε τρεις ενδείξεις στις ΗΠΑ. Αυτή της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και των στοματικών ελκών που σχετίζονται με τη νόσο του Behçet (η πλέον πρόσφατη ένδειξη).

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services