Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέο εργοστάσιο για εμβόλια covid-19

Η γερμανική εταιρεία BioNTech, που αναπτύσσει εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 μαζί με την αμερικανική Pfizer, αγόρασε ένα εργοστάσιο εμβολίων από την Novartis. Βρίσκεται στην πόλη Marburg της Γερμανίας και είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 2021, παράγοντας 750 εκατ. δόσεις εμβολίου σε ετήσια βάση.

Pfizer και BioNTech ελπίζουν ότι το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παράγει μέχρι και 250 εκατ. δόσεις του εμβολίου mRNA τους πρώτους μήνες του 2021. Το εργοστάσιο απασχολεί ήδη 300 υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενταχθούν στην BioNTech.

Η περίπτωση μοιάζει ιδανική. Το εργοστάσιο έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή εμβολίων μέχρι την εξαγορά όλων των εμβολίων της Novartis από την GSK το 2015. Έκτοτε, η μονάδα εξειδικεύτηκε στην παραγωγή βιολογικών φαρμάκων και κυτταρικών-γονιδιακών θεραπειών. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Φρακφούρτης και στα κεντρικά γραφεία της BioNTech.

Μέχρι σήμερα, έχουν οριστεί συνολικά άλλες 6 μονάδες παραγωγής του εμβολίου κατά της covid-19: Δύο της BioNTech βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ η Pfizer διαθέτει τρεις στις ΗΠΑ και μία στο Βέλγιο. Στόχος των δύο εταιρειών είναι να παράγουν 1,3 δισ. δόσεις ετησίως και το νέο εργοστάσιο στο Marburg αναδεικνύεται σε προμετωπίδα της προσπάθειας.

Μέχρι σήμερα, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 600 εκατ. δόσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο για 30 εκατ., την Ιαπωνία για 120 εκατ. ενώ σε τελικό στάδιο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. για άλλες 300 εκατ. δόσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Pfizer είναι η μοναδική, που δεν έχει λάβει οικονομική ενίσχυση από κρατικά κονδύλια.

Η ανάπτυξη του εμβολίου έχει εισέλθει στην τελική φάση 3 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί 29.000 εθελοντές. Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι τελικά στόχος θα είναι να ενταχθούν 44.000 και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς. Να σημειωθεί πάντως ότι το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία εμβολίων mRNA (όπως και της Moderna), η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει κάποιο προϊόν, που να έχει λάβει έγκριση άδειας κυκλοφορίας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services