Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

"Κλείδωσαν" οι συμφωνίες για τις ρευματικές παθήσεις με το Adalimumab και τις ερυθροποιητίνες

Mετά από σκληρό παζάρι, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκπτώσεων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και των ενδιαφερόμενων παικτών από το χώρο του φαρμάκου σε δύο βασικές θεραπευτικές κατηγορίες και συγκεκριμένα στις ρευματικές παθήσεις με το Adalimumab και στις ερυθροποιητίνες έλαβαν τέλος. Εκτός απροόπτου λένε οι πληροφορίες μας, οι εταιρείες έχουν ενημερωθεί ότι αύριο υπογράφονται οι συμβάσεις, οι οποίες θα είναι διετής.

Οπότε μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα πρέπει να περιμένουμε και την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία και θα ενεργοποιήσει τις σχετικές συμβάσεις και τότε θα δούμε και το ύψος των κλειστών προϋπολογισμών που δημιουργήθηκαν, ενώ θα είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ασκήθηκε μεγάλη πίεση στις εταιρείες να κινηθούν στην λογική "έκπτωση στην έκπτωση", κοινώς να κατεβάσουν τις τιμές τους στα επίπεδα του φθηνότερου σκευάσματος για την κάθε κατηγορία.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις ρευματικές παθήσεις με το Adalimumab, οι εταιρείες μαζί με αυτή που διαθέτει το πρωτότυπο είναι έξι. Η μέχρι σήμερα ονομαστική δαπάνη προσέγγιζε σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα 72 εκατ. ευρώ , ωστόσο λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback kai rebate) η πραγματική δαπάνη για το κράτος ήταν 40 εκατ. ευρώ. Ποσό που αναμένεται να περιοριστεί ίσως λίγο πιο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, λένε στελέχη της αγοράς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και στις ερυθροποιητίνες. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν 8 εταιρείες, εκ των οποίων μία ελληνική που αντιπροσωπεύει οίκο του εξωτερικού. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η ονομαστική δαπάνη της θεραπευτικής κατηγορίας είναι στα 80 εκατ. ευρώ περίπου (δεν έχουν αφαιρεθεί οι υποχρεωτικές επιστροφές).

Οσον αφορά τις υπόλοιπες θεραπευτικές κατηγορίες έχουν ξεκινήσει οι επαφές της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με μεμονωμένους παίκτες οι οποίοι αναμένουν την είσοδο των φαρμάκων τους στην αγορά εδώ και μία διετία. Μιλάμε για μεμονωμένα σκευάσματα που μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν και τα 30 σήμερα, τα οποία αν και έχει ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγησή τους η είσοδός τους στην θετική λίστα εκκρεμεί. Πρέπει λοιπόν πρώτα να ολοκληρωθεί η ένταξη τους και αμέσως μετά θα κληθούν συνολικά οι θεραπευτικές κατηγορίες που εντάσσονται.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2021 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services