Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η Pfizer εξαγοράζει την Therachon – Στα 819 εκατ. η συνολική αξία του deal

Σε οριστική συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας Therachon Holding, με επικεντρωμένο χαρτοφυλάκιο στις σπάνιες ασθένειες, προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, έναντι συνολικά 810 εκατ. δολαρίων.

Όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας, η Pfizer θα εξαγοράσει την Therachon έναντι 340 εκατ. δολ. Οι πρόσθετες εγγυήσεις ανέρχονται στα 470 εκατ. δολ. από τους στόχους ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης του αγωγού φαρμάκων της. Σημείο «κλειδί» της συμφωνίας θεωρείται η νέα πρωτεϊνική θεραπεία TA-46 κατά της αχονδροπλασίας.

Η αχονδροπλασία είναι μια κυρίαρχη γενετική διαταραχή που συχνά προκαλείται από τον νανισμό. Οι ασθενείς με αχονδροπλασία έχουν ύψος περίπου 131 εκ. για τους άνδρες και 123 εκ. για τις γυναίκες. Η νόσος εμφανίζεται σε έναν ανά 25.000 ανθρώπους.

Το TA-46 αποτελεί έναν πειραματικό, ανασυνδυασμένο υποδοχέα ανθρώπινου ινοβλαστικού αυξητικού παράγοντα 3 (FGFR3). Η Therachon αναπτύσσει το ΤΑ-46 ως θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση σε υποδόρια ένεση για παιδιά και εφήβους που ζουν με την πάθηση.

Ήδη, το TA-46 ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές Φάσης Ι, με τον χαρακτηρισμό Orphan Drug Designation, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον FDA.

Ταχύτερη προώθηση υποσχόμενης θεραπείας

«Η στρατηγική της Pfizer επικεντρώνεται στην υποστήριξη ελπιδοφόρων θεραπειών παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονται μέσα ή έξω από τα εργαστήρια μας», όπως τονίζει ο Mikael Dolsten, επικεφαλής επιστημονικής ανάπτυξης και πρόεδρος της Pfizer για την παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

«Με την απόκτηση της Therachon, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τις κορυφαίες επιστημονικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Pfizer. Να στηρίξουμε την ταχύτερη προώθηση αυτής της δυνητικά υποσχόμενης θεραπείας για την αχονδροπλασία».

Η εξαγορά συμπληρώνει το υφιστάμενο ερευνητικό χαρτοφυλάκιο της Pfizer στο θεραπευτικό μέτωπο με τις σπάνιες ασθένειες.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, η Therachon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης, ύψους 60 εκατ. δολαρίων. Ο γύρος χρηματοδότησης διοργανώθηκε από τη Novo Holdings. Στηρίχθηκε από νέους επενδυτές, όπως η Cowen Healthcare Investments, η Pfizer Ventures, καθώς και funds που διαχειρίζεται η Tekla Capital Management LLC. Επίσης, συμμετείχαν οι υπάρχοντες επενδυτές Versant Ventures, OrbiMed, Bpifrance και Inserm Transfert.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services