Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Xofluza – Roche: Ισοδύναμο με το Tamiflu για τη γρίπη και στα παιδιά

Ισοδύναμης αποτελεσματικότητας με το εικοσαετίας φάρμακο Tamiflu είναι το νέο σκεύασμα μονοδόσης Xofluza, για τη μείωση διάρκειας των συμπτωμάτων της ιογενούς γρίπης όπως επισημαίνει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche.

Το Xofluza έχει ήδη καθολική έγκριση στην Ιαπωνία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει λάβει έγκριση για ασθενείς άνω των 12 ετών. Στόχος της Roche είναι να καθιερώσει το Xofluza ως εναλλακτική λύση στο παλαιότερο Tamiflu.

Το Tamiflu πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες. Το φάρμακο έχει απωλέσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επιτρέποντας έτσι φθηνότερα αντίγραφα να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο νέο φάρμακο Xofluza για τη θεραπεία της γρίπης δόθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Το Xofluza (baloxavir marboxil) εγκρίθηκε για τη θεραπεία της γρίπης, σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Για ασθενείς με συμπτώματα της νόσου σε λιγότερο από 48 ώρες.

«Πρόκειται για την πρώτη νέα αντι-ιική θεραπεία για τη γρίπη με καινοτόμο μηχανισμό δράσης που εγκρίθηκε από τον FDA τα τελευταία 20 χρόνια», όπως τόνισε σχετικά ο Επίτροπος FDA, Scott Gottlieb.

Θεραπεία εντός 48 ωρών

Περισσότερα από 900.000 άτομα στις ΗΠΑ νοσηλεύτηκαν το 2017 εξαιτίας της γρίπης ενώ πάνω από 80.000 άτομα κατέληξαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από ιό. Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη βαρύτητα της ασθένειας.

Κλινικές δοκιμές

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου, το οποίο χορηγείται με εφάπαξ δόση από το στόμα, καταδείχθηκε σε δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε 1.832 ασθενείς, οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν Xofluza, εικονικό φάρμακο ή άλλη αντι-ιική θεραπεία κατά της γρίπης εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Και στις δύο δοκιμές, οι ασθενείς που έλαβαν Xofluza παρουσίασαν ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε διάστημα μικρότερο συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Στη δεύτερη δοκιμή, όμως, δεν υπήρξε διαφορά στον χρόνο που μεσολάβησε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δηλαδή εκείνων που έλαβαν Xofluza και εκείνων που έλαβαν άλλη θεραπεία κατά της γρίπης.

Την έγκριση για το Xofluza έλαβε η Shionogi & Co., Ltd. Εντούτοις, εκτός Ιαπωνίας και Ταϊβάν θα διατεθεί από τη Roche. Η Roche παρασκευάζει και το γνωστό φάρμακο για τη γρίπη Tamiflu. Η Shionogi θα διατηρήσει δικαιώματα συν-προώθησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services