Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

HeCOG: Μοριακή ανάλυση όγκων 3.084 ασθενών

Τη μεγαλύτερη μελέτη μοριακού προφίλ όγκων στον ελλαδικό χώρο ανακοίνωσε η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (Hellenic Cooperative Oncology Group, HeCOG), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncotarget 1.

Στην ερευνητική προσπάθεια της μη-κερδοσκοπικής Επιστημονικής Εταιρείας των Παθολόγων Ογκολόγων λαμβάνουν μέρος Βιολόγοι, Γενετιστές, Χειρουργοί, Παθολογοανατόμοι, Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι και άλλοι ιατροί.

Η μελέτη «κάλυψε» ερευνητικά 3.084 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, που τους παρείχαν φροντίδα 23 Ογκολογικά Τμήματα συνεργαζόμενα με τη HeCOG. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς  είχαν δώσει εγγράφως τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση του βιολογικού τους υλικού για ερευνητικούς σκοπούς.

Η μελέτη αφορά την περίοδο από το 2013 έως το 2017, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της στοχευμένης αλληλούχησης (targeted sequencing, NGS) και διενεργήθηκε επιτυχώς μοριακή ανάλυση όγκων.

Χάρη στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, διερευνώνται πλέον οι διαδικασίες ανάπτυξης και επιβίωσης του καρκινικού κυττάρου. Καθ’ ότι πρόκειται για μια γενετική νόσο, οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και κυρίως η εισαγωγή της δεύτερης γενιάς αλληλούχησης του DNA (Next Generation Sequencing-NGS) στην Ιατρική επέτρεψαν την ανακάλυψη νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν ότι γενετική ταυτότητα κάθε τύπου ή οργάνου καρκίνου  διαφέρουν και συνεπώς κάθε ασθενής έχει τον δικό του καρκίνο, το δικό του μοριακό αποτύπωμα.

Επομένως, οι ειδικοί στρέφονται στη «γονιδιωματική ογκολογία» και στην εξατομικευμένη θεραπεία, μια προσέγγιση  γνωστή ως Ιατρική Ακριβείας ή Εξατομικευμένη Ιατρική.

Στο μικροσκόπιο  τίθενται η ταυτοποίηση του μοριακού προφίλ του όγκου και οι μεταλλάξεις. Στόχος είναι η δημιουργία Εθνικής Βιοτράπεζας. Ήδη σήμερα περιλαμβάνει περίπου 30.000 δείγματα ιστού ή/και περιφερικού αίματος και αποτελεί πολύτιμη και αναντικατάστατη πηγή ερευνητικής δραστηριότητας.

Στα θετικά του εγχειρήματος συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα δείγματα συνοδεύονται από κλινικά δεδομένα 42.000 ασθενών, τα οποία καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση.

Το εγχείρημα της HeCOG τυγχάνει αναγνώρισης στον επιστημονικό κόσμο με  περισσότερες πό 600 δημοσιεύσεις σε έγκριτα Διεθνή Ιατρικά Περιοδικά και 20.000 βιβλιογραφικές αναφορές.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services