Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Φάρμακα για την πίεση μπορεί να προλάβουν την άνοια

Η φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί παράλληλα να αποτρέψει την άνοια σε ορισμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ασθενείς με υπέρταση, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυξημένη δόση φαρμάκου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης και γνωστικά προβλήματα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε άνοια.

Η μελέτη ήταν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας, που ονομάζεται Sprint, η οποία ξεκίνησε το 2010 και αφορούσε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους με υπέρταση σε 102 ιατρικά κέντρων των ΗΠΑ.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη επειδή κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα στο σώμα. Η κατάσταση διαγιγνώσκεται όταν ένα άτομο έχει συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 130 και 180 και, αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο κύριος στόχος της μελέτης Sprint ήταν να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι που έλαβαν μεγαλύτερη δόση φαρμάκου για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση σε 120 είχαν καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με εκείνους έλαβαν κανονική θεραπεία για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση τους σε περίπου 140.

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν τη μελέτη, όσοι είχαν αρτηριακή πίεση κάτω των 120 ήταν 19% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, οι θεραπείες της αρτηριακής πίεσης μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, όπως αναφέρεται στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

Παρά την πρόοδο της ιατρικής, δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Με δεδομένο ότι πριν την εκδήλωση ασθένεια προηγείται μία ήπια γνωστική εξασθένηση, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε βέλτιστες παραμέτρους μπορεί να αποτρέψει την άνοια ή τουλάχιστον να την καθυστερήσει σημαντικά.

Σίγουρα μελλοντικές μελέτες, που θα έχουν παρακολουθήσει τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία αρτηριακής πίεσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα έχουν να δώσουν ακόμη περισσότερα δεδομένα για το θέμα. Μέχρι τότε, οι ασθενείς με αρτηριακή πίεση πάνω από 130 δεν πρέπει να βιαστούν να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για να τη μειώσουν ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουν οι επιστήμονες για το πώς τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και φυσικά πρέπει να σταθμιστούν οι πιθανές παρενέργειες. Όμως, καθώς τα αποτελέσματα ήταν τόσο ελπιδοφόρα, η αμερικανική Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ ανακοίνωσε ότι θα απονείμει περισσότερα από 800.000 δολάρια για να στηρίξει μια δοκιμή παρακολούθησης.

Γενικά, πολλές μελέτες δείχνουν ότι άτομα με καλή καρδιαγγειακή υγεία στα 50 τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Συνεπώς, το να έχουν υγιή καρδιά μακροπρόθεσμα βοηθά στο να διατηρήσουμε υγιή και τον εγκέφαλο μας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services