Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Σταματά τις δοκιμές με υδροχλωροκίνη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές της υδροχλωροκίνης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Όπως ανακοίνωσε, θα αξιολογήσει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Η απόφαση του ΠΟΥ έρχεται αμέσως μετά τη δημοσίευση μεγάλης μελέτης, η οποία δεν έδειξε όφελος από τη χρήση τόσο της χλωροκίνης όσο και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Δεν πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη, αλλά για μελέτη παρατήρησης, στην οποία όμως αναλύθηκαν δεδομένα από σχεδόν 15.000 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν έναν από 4 συνδυασμούς φαρμάκων:

  1. Μόνο χλωροκίνη.
  2. Μόνο υδροξυχλωροκίνη.
  3. Χλωροκίνη και Μακρολίδη (αντιβιοτικό).
  4. Υδροξυχλωροκίνη και Μακρολίδη.

Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 81.000 ασθενείς. Η θεραπεία με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με τη Μακρολίδη, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του καρδιακού ρυθμού σε ασθενείς με COVID-19.

Ειδικότερα, η θνησιμότητα στην ομάδα ελέγχου ήταν 9,3%, ενώ στις 4 ομάδες ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στους ασθενείς που έλαβαν μόνο χλωροκίνη ήταν 16,4%, μόνο υδροξυχλωροκίνη ήταν 18%, χλωροκίνη και μακρολίδη 22,2% και τέλος υδροξυχλωροκίνη και μακρολίδη 23,8%.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, έως ότου υπάρξουν αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για ασθενείς με COVID-19.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services