Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Παραρρινοκολπίτιδα: Πότε το κρυολόγημα εξελίσσεται σε μικροβιακή φλεγμονή – Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Στην περιοχή της μύτης (ρίνα) υπάρχουν δύο κοιλότητες που ονομάζονται παραρρίνιοι κόλποι. Η φλεγμονή αυτών μικροβιακής, ιογενούς ή μυκητισιακής αιτιολογίας λέγεται παραρρινοκολπίτιδα.

Η παραρρινοκολπίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα.

Αίτια

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες με αέρα και στο τοίχωμα τους υπάρχει βλέννα στα πλαίσια της εφύγρανσης του αέρα. Κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής λειτουργίας βακτηρίδια, μικρόβια, ιοί και μύκητες είναι δυνατόν να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή της μεμβράνης των παραρρινίων κόλπων. Παράγοντες που την πυροδοτούν είναι κυρίως το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις μη μικροβιακής αιτιολογίας όπως η αλλεργική ρινίτιδα, λοιμώξεις των δοντιών κ.ά. που μπορεί να προκαλέσουν παραρρινοκολπίτιδα.

Συμπτώματα

Η παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να είναι οξεία, ή χρόνια. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία επίσης βοηθούν στον καθορισμό και την επέκταση της νόσου.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Είναι σημαντική η θέση των παραρρινίων κόλπων στην περιοχή. Φλεγμονή η οποία δεν θα ελεγχθεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα είναι δυνατό να δημιουργήσει απόστημα, καικατ’ επέκταση φλεγμονή στον οστίτη ιστό (οστεομυελίτιδα – κογχική κυτταρίτιδα κ.ά.).

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Ανάλογα με το αίτιο η φαρμακευτική αγωγή στην πρώτη φάση με συνοδεία αποσυμφορητικών μύτης είναι δυνατόν να θεραπεύσει την παραρρινοκολπίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει χειρουργική αποσυμφόρηση και διάνοιξη των περιοχών. Ρινικοί πολύποδες και όχι ορθή ανατομική θέση του διαφράγματος είναι δυνατόν να δημιουργήσουν χρόνια μορφή παραρρινοκολπίτιδας.

Πώς να προφυλαχτείτε από την παραρρινοκολπίτιδα

Η διατήρηση της τοπικής υγιεινής, η αποφυγή κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και η χρήση υγραντήρων κατά τη διάρκεια της νύχτας προφυλάσσουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση της παραρρινοκολπίτιδας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services