Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Πέντε νέα φάρμακα στην Ε.Ε.

Η αρμόδια επιτροπή (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά για την κυκλοφορία 5 νέων φαρμάκων.

  • Vitrakvi (larotrectinib). Είναι η πρώτη θεραπεία για συμπαγείς όγκους, που εμφανίζουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση των υποδοχέων τροπομυοσίνης (NTRK) και δεν χρειάζονται ιστολογικό έλεγχο. Οι συντήξεις γονιδίου NTRK εμφανίζονται σπάνια, κυρίως σε διάφορους στερεούς όγκους ενηλίκων και παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του καρκίνο του μαστού, του χολαγγειοκαρκινώματος, του καρκίνου του ορθού ή του κόλον, γαστρεντερικού στρωματικού καρκίνου κ.ά.
  • Epidyolex (cannabidiol). Αφορά τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lennox-Gastaut ή το σύνδρομο Dravet, δύο μορφές επιληψίας. Το φάρμακο περιέχει μια δραστική ουσία που προέρχεται από την κάνναβη και είναι το πρώτο που έχει λαμβάνει θετική γνώμη στην κεντρική διαδικασία της Ε.Ε.
  • Inbrija (levodopa).Αφορά ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή με carbidopa/levodopa. Η νέα θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται όταν αρχίζουν να επανεμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου.
  • Trogarzo (ibalizumab).Αφορά τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV. Σε αντίθεση με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα, που στοχεύουν στην αποτροπή του πολλαπλασιασμού του HIV-1 στο εσωτερικό των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, το Trogarzo είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο βιοτεχνολογικό φάρμακο με στόχο την προστασία των Τ-κυττάρων από τον ιό. Το φάρμακο δεσμεύεται στην επιφάνεια του Τ-κυττάρου για να εμποδίσει την είσοδο του HIV-1. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του Τ-κυττάρου και να μειώσει το ιικό φορτίο.
  • Deferasirox Mylan (deferasirox).Πρόκειται για ένα γενόσημο φάρμακο που αφορά τη θεραπεία της χρόνιας υπερφόρτωσης σιδήρου λόγω μεταγγίσεων αίματος σε ασθενείς με βαριά θαλασσαιμία, σύνδρομα θαλασσαιμίας που δεν εξαρτάται από τη μετάγγιση και άλλες αναιμίες.

Παράλληλα, η επιτροπή συμφώνησε επίσης να επανεξετάσει την αίτηση της Amgen για το φάρμακο (romosozumab) μετά αρνητική γνωμοδότηση κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου 2019. Ακόμη, έκρινε θετικά την επέκταση των ενδείξεων 8 φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το Empliciti (elotuzumab) της Bristol-Myers Squibb, το Keytruda (pembrolizumab) της MSD, το Stelara(ustekinumab) της Janssen και το Tecentriq της Roche.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services