Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέος βιοδείκτης για τον καρκίνο του πνεύμονα από τη Roche

Η Roche Diagnostics διαθέτει το πρώτο διαγνωστικό τεστ, που στοχεύει τους καρκίνους των πνευνόνων, που είναι θετικοί σε ROS1.

Οι μεταλλάξεις του γονιδίου ROS1 είναι παρούσες σε ορισμένες περιπτώσεις μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) και μπορούν να βοηθήσουν να υποδειχθεί ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν σε στοχευμένη θεραπεία. Όπως έκανε γνωστό η Roche, το νέο τεστ μελετάται σε αρκετές κλινικές δοκιμές και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Η ύπαρξη μεταλλάξεων του γονιδίου ROS1 αφορούν μόνο το 2% των περιπτώσεων μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Έτσι, η χρήση του νέου τεστ θα είναι ένα οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό μέσο για την επιλογή των ασθενών, που φέρουν τις μεταλλάξεις και μπορούν να ωφεληθούν από τις κατάλληλες θεραπείες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους από 3 θανάτους κάθε λεπτό και είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Διαχωρίζεται σε δύο κύριους υποτύπους, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Μέχρι το 85% όλων των καρκίνων του πνεύμονα είναι το NSCLC, το οποίο διαχωρίζεται σε 3 μορφές: αδενοκαρκίνωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και μεγάλο κυτταρικό καρκίνωμα.

Η ανάγκη για ακριβή ταξινόμηση αυτών των υποτύπων έχει ενισχυθεί με την εισαγωγή στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες έχουν αλλάξει το πρότυπο θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο πλέον δεν βασίζεται μόνο στον ιστολογικό τύπο, αλλά ενσωματώνει υποτύπους, που περιλαμβάνουν ογκογονικές μεταλλάξεις και συντήξεις.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services