Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα μέθοδος για την καρδιακή ανεπάρκεια από γιατρούς της Λάρισας

Μία νέα μέθοδο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια η οποία αποτελεί παγκόσμια ανακάλυψη για την πρόληψη και αντιμετώπισή της πρόκειται να ανακοινωθεί στο 22ο Καρδιολογικό Συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Λάρισα.

Πρόκειται για ανακάλυψη που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από επιστημονικά περιοδικά, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από Ιάπωνες επιστήμονες και παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες σε συνέδριο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στην Αμερική.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης το «Larissa Heart failure risk score» στην ανακάλυψη πρωτοστάτησε η η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Λάρισας και αποτελεί έναν πολύτιμο δείκτη που μπορεί να βοηθήσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Η εξέταση είναι ιδιαιτέρως απλή. Απαιτείται μόνο μία απλή εξέταση αίματος και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης & Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Cleveland Clinic, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής: «σκοπός του συνεδρίου είναι να αναλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενότητες που ενδιαφέρουν τον Έλληνα γιατρό, να τον φέρουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη». Το επιστημονικό πρόγραμμα, με θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις και δορυφορικές διαλέξεις σε αμφισβητούμενα θέματα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Παρασκευή και το Σάββατο, θα διεξαχθεί Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με υπεύθυνους τον Καθηγητή Καρδιολογίας, κ. Ι. Σκουλαρίγκη και τους ιατρούς κ. Χ. Παρίση και κ. Μ. Μπαρέκα. Επίσης, θα γίνει ειδικό σεμινάριο από τον Καθηγητή κ. Δ. Μιχαηλίδη και την συνεργάτιδά του κυρία Ν. Κατσίκη, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.

Στο συνέδριο έχουν χορηγηθεί 20 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ειδικότερα, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα με μεγάλο κλινικό ενδιαφέρον, όπως «Καρκίνος και καρδιακή ανεπάρκεια», «Καρκίνος και στεφανιαία νόσος», «Χρόνια ανεπάρκεια μητροειδούς βαλβίδας» κα.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν δύο καρδιαγγειακά σεμινάρια αφιερωμένα, το πρώτο με θέμα: «Η σημασία της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στις καρδιαγγειακές παθήσεις», με συντονιστές τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Ι. Κανονίδη και τον Καθηγητή Ιατρικής Βιοχημείας-Λιπιδολογίας-Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Ι. Πατρίκιο και το δεύτερο, οργανωμένο από την ΕΜΕΚΑ (Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας), με θέμα: «Αρρυθμίες στην Καρδιακή Ανεπάρκεια» και συντονιστές τους κ.κ. Σ. Αδαμόπουλο, Γ. Φιλιππάτο, R C Starling και Φ. Τρυποσκιάδη.

Στην τελετή έναρξης του Καρδιολογικού Συνεδρίου, την Παρασκευή στις 20:15 έχει προγραμματιστεί διάλεξη του Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Βελγίου, κ. Dirk Brutsaert, με θέμα: «Καρδιακή Ανεπάρκεια. Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Από το Harvey στην Καρδιο-Ογκολογία».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, όπως πάντα, επιφανείς καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, η υποστήριξη του συνεδρίου από την Cleveland Clinic και πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, οι επιστημονικές και κοινωνικές σχέσεις με την όποια γίνονται κάθε χρόνο και στενότερες.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services