Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Με ποια καρδιακή αρρυθμία συνδέεται η υπερκόπωση

Αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, απογοητευμένοι και ευερέθιστοι; Μπορεί να έχετε υπερκόπωση (burnout), ένα σύνδρομο που σχετίζεται με μια δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Η μελέτη δείχνει ότι το burnout μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής (atrial fibrillation), μιας πιθανώς σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας. 

Το burnout προκαλείται από δυσανάλογα υψηλή προσπάθεια, με επένδυση σε χρόνο και συναισθηματική εμπλοκή και χαμηλή ικανοποίηση λόγω εργασιακών συνθηκών υψηλών απαιτήσεων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Εκτιμάται ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 10 εκατομμύρια στις ΗΠΑ θα έχουν αυτή την πάθηση το επόμενο έτος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 11.000 άτομα για την παρουσία εξάντλησης, θυμού, αντικαταθλιπτικής χρήσης και κακής κοινωνικής υποστήριξης. Τους ακολούθησαν για μια περίοδο περίπου 25 ετών για την ανάπτυξη της κολπικής μαρμαρυγής. 

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα εξάντλησης είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους με ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για εξουθένωσης.

Ενώ χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την καλύτερη κατανόηση της παρατηρούμενης σχέσης, ο Garg επεσήμανε ότι είναι πιθανό να παίζουν ρόλο δύο μηχανισμοί. Η εξάντληση σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή και αυξημένη ενεργοποίηση της απόκρισης του σώματος στο στρες, Όταν αυτά τα δύο πράγματα γίνουν χρόνια κατάσταση, μπορεί να έχουν σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις στον καρδιακό ιστό, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη αρρυθμίας.

Δεν βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ θυμού, χρήσης αντικαταθλιπτικών ή κακής κοινωνικής υποστήριξης και ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Τα ευρήματα για το θυμό και την κοινωνική υποστήριξη συμφωνούν με την προηγούμενη έρευνα. Αλλά δύο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε σημαντική συσχέτιση μεταξύ χρήσης αντικαταθλιπτικών και αυξημένου κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Ζήσης Ψάλλας

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services