Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η Johnson αρχίζει τις δοκιμές πειραματικού εμβολίου κατά του HIV

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού HIV ετοιμάζεται για να δοκιμάσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η φαρμακευτική επιχείρηση Johnson & Johnson, για την ανάπτυξη της πρώτης, έπειτα από δεκαετίες, ανοσοποίησης έναντι του ιού αυτού που προκαλεί τη θανατηφόρα νόσο του AIDS.

Περίπου 3.800 άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες θα συμμετάσχουν στη δοκιμή του εμβολίου κατά του HIV. Η μελέτη έχει σχεδιαστεί να αρχίσει αργότερα φέτος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Johnson & Johnson επιχειρεί να παρασκευάσει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό σε μεγάλη πληθυσμιακή μερίδα ανά τον κόσμο. Θα καλύπτει ασθενείς οι οποίοι έχουν μολυνθεί από διαφορετικά στελέχη του ιού, ο οποίος αλλάζει ταχύτατα.

Άλλα εμβόλια επικεντρώνουν στην πρόληψη μεμονωμένων στελεχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες. Η ανάπτυξη τουλάχιστον άλλων δύο υποσχόμενων εμβολίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενισχυμένο εμβόλιο 

Το πειραματικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει τέσσερις προσμείξεις που στοχεύουν σε πολλαπλά στελέχη του ιού HIV. Η εταιρεία σχεδίασε ένα βελτιστοποιημένο σύνολο πρωτεϊνικών «μωσαϊκών» προκειμένου να παράγει το εμβόλιο. Το εμβόλιο υπόσχεται να αυξήσει την ανοσολογική άμυνα, έναντι ευρείας ποικιλίας στελεχών.

“Εννοιολογικά, είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα,” όπως τονίζει ο Άντονι Φάουτσι. “Υπάρχει πάντα ενθουσιασμός, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και το αποτέλεσμα”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κανείς μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να σχεδιάσει ένα εμβόλιο που παράγει ευρέως αντισώματα κατά του ιού HIV. Δηλαδή την πιο αποτελεσματική προστασία έναντι του ιού που προκαλεί AIDS. Παρόλα αυτά, το εμβόλιο της Johnson & Johnson παράσχει προστασία στα δύο τρίτα των εξετασθέντων πειραματόζωων και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ασφαλές στον άνθρωπο.

Η Johnson θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη στο πλαίσιο της συνάντησης του International AIDS Society που θα πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα στο Μεξικό.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services