Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Διάγνωση του SARS-CoV-2 μέσα σε 15 λεπτά!

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο τεστ για τη διάγνωση του SARS-CoV-2. Βασίζεται σε μία νέα, πρωτοποριακή πλατφόρμα και παρέχει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά!

Το νέο τεστ είναι το πρώτο, που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Sofia 2 SARS Antigen Fluorescent Immunoassay (FIA). Η επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), εξηγούν:

“Σε αντίθεση με τις κλασικές δοκιμασίες διάγνωσης που χρησιμοποιούν την τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) για την ανίχνευση της παρουσίας ιικού RNA, οι δοκιμές αντιγόνων έχουν σαν βασική αρχή την αναγνώριση επιφανειακών θραυσμάτων του ιού. Η πρόσφατα εγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποίησε κατά τη διαδικασία έγκρισης δείγματα που συλλέχθηκαν από ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της νέας δοκιμασίας είναι η ταχύτητά της, καθώς απαιτούνται μόλις 15 λεπτά για τη διάγνωση του ιού.

Αν και οι δοκιμασίες αντιγόνου του ιού είναι αρκετά ακριβείς στην ανίχνευση λοιμώξεων, συχνά απαιτείται αρκετά υψηλή συγκέντρωση επιφανειακών πρωτεϊνών για να είναι ανιχνεύσιμες. Επομένως, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων συγκριτικά με τις δοκιμασίες που χρησιμοποιούν PCR. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να πρέπει να επαληθευτούν με την πιο αργή αλλά περισσότερο ευαίσθητη μοριακή δοκιμασία με PCR.

Ωστόσο, η ταχύτητα και η ευκολία χρήσης των δοκιμασιών μπορεί να βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη ειδικά κατά την επανένταξη στην κανονικότητα. Ο Διευθυντής του Harvard Global Health Institute, Δρ Ashish Jha δήλωσε πολύ ενθουσιώδης για τις αυτές δοκιμές λόγω της δυνατότητας πραγματοποίησης εκατομμύριων εξετάσεων ανά ημέρα. Ο FDA αναμένεται να χορηγήσει έγκριση και για άλλες αντίστοιχες δοκιμασίες στο εγγύς μέλλον”.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services