Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει την άνοια

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο αιματολογικό τεστ που μπόρεσε να εντοπίσει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Θα μπορούσε μια μέρα η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ να γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος; Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών στο Nature Medicine, η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι αξιοσημείωτη.

Το τεστ αίματος που ανέπτυξαν υπολογίζει τη συγκέντρωση στο πλάσμα του αίματος της pTau181, μια μορφή της πρωτεΐνης tau που σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το τεστ πραγματοποιήθηκε δοκιμαστικά σε δείγματα περισσότερων των 400 ατόμων που συμμετείχαν σε μια τρέχουσα μελέτη μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αιματολογικό τεστ μπόρεσε να εντοπίσει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ποιοι από διαφορετικό τύπο άνοιας οφειλόμενο σε κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια και ποιοι ήταν υγιείς.

Μέχρι σήμερα, η διάγνωση της νόσους Αλτσχάιμερ γίνεται μέσα από μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία που περιλαμβάνει σειρά από τεστ για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών του προβλήματος. Οι ερευνητές στοχεύουν στη βελτίωση του νέου αιματολογικού τεστ, ελπίζοντας στη διευκόλυνση της διάγνωσης της νόσου σε αρχικό ακόμα στάδιο, οπότε και η θεραπεία της θα είναι δυνατή.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services