Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στον ΕΟΠΥΥ ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο την καταχώρηση ασθενών στο μητρώο Θαλασσαιμίας.
Στην εφαρμογή θα πρέπει να εγγραφούν από τους θεράποντες ιατρούς τους οι ασθενείς που πάσχουν από θαλασσαιμία.

Κατασταλτικά και όχι για έγκριση θα κατατίθενται στο εξής στον ΕΟΦ τα στοιχεία διαφήμισης των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ η κατάθεση θα γίνεται στη Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας και όχι στην Γραμματεία Επιτροπής Ελέγχου Εντύπων Ιατρικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης.

Μια πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Ερευνητές από τη Χαϊδελβέργη ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο, η οποία βασίζεται στις ενδείξεις των βιολογικών δεικτών του αίματος. Οι ειδικοί μιλούν για τον «θεμέλιο λίθο» στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Νέους τρόπους για την αντιμετώπιση σοβαρών σπάνιων παθήσεων προσπαθούν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες μέσω της κατανόησης του γενετικού μας κώδικα και των μεταλλάξεων αυτού.

Οι τελικές τιμές για τα 128 νέα φάρμακα εστάλησαν χθες από τη διεύθυνση Τιμολόγησης του Οργανισμού, στη διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ελεγχθούν και να εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών.

Με «πρόταση» επιπλέον χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ πρόκειται να επανέλθει -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Υγείας προκειμένου να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα των φαρμάκων 1Α του ΕΟΠΥΥ, επαναφέροντας τις επιστροφές κοντά στα επίπεδα του 2017.

Σε υπεδιπλασιαμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων της προχωρά η βιοτεχνολογική εταιρεία AveXis, που εξαγοράστηκε πέρυσι από την Novartis έναντι 8,7 δισ. δολ., προκειμένου να αναπτύξει νέες γονιδιακές θεραπείες.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τον διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 5,4% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 77,9 δισ. δολάρια το 2024, από 57 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα νέα μελέτη.

Στα 5,14 δισ. ευρώ έκλεισε πέρυσι η φαρμακευτική δαπάνη, εμφανίζοντας αύξηση μόλις 1% σε αξίες και 2% σε κατανάλωση φαρμάκων από πλευράς τεμαχίων.
Από το σύνολο των φαρμάκων που καταναλώθηκαν, διαπιστώθηκε αύξηση των γενοσήμων σε όγκο σε ποσοστό 7,6%.

Με στόχο την απελευθέρωση της ροής δεδομένων υγείας μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της περίθαλψης στην ΕΕ, η Commission πρότεινε ένα ευρωπαϊκό μορφότυπο ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας.

Από την 1η Μαρτίου οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA, οι οποίες είναι σωτήριες σε αρκετές περιπτώσεις για τους ασθενείς με καρκίνο, θα γίνονται δωρεάν μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτό προβλέπεται με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services