Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πολλά πρέπει να γίνουν, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να μορφωθούν, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης του COVID-19.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας στους εφήβους και νέους ενήλικες, αν ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στο διαβήτη της εγκύου μητέρας τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Με διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης παρατείνει όλες τις συμβάσεις 2.000 επικουρικών εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα καθήκοντα του Προέδρου του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), θα συνεχίζει να έχει o Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την επόμενη διετία, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Πρόκειται για μια ύπουλη, τυραννική νόσο που απειλεί ευθέως την ποιότητα ζωής και την ίδια τη ζωή των πασχόντων ατόμων, κυρίως γιατί δεν διαγιγνώσκεται νωρίς. Και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό γιατί υπάρχει μια πολύ απλή και εύκολη εξέταση που εντοπίζει το πρόβλημα στην αρχή του. Είναι η σπιρομέτρηση, μια εξέταση που είναι σωτήρια κατά της νόσου στα χέρια των πνευμονολόγων και, ειδικά για τα άτομα που καπνίζουν, είναι επιβεβλημένη.

Τρεις ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια της βαλβίδας υπεβλήθησαν σε διαδερμικές επιδιορθώσεις με την διακαθετηριακή τεχνολογία PASCAL από το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των χρόνιων ασθενών που υποβάλλονται σε συστηματική μετάγγιση.

Οι παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 είναι εντατικές και η διεθνής κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΠΑ.

Εξαιρετικά κρίσιμος είναι φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός με την ταυτόχρονη παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ από χθες άρχισε η συνταγογράφηση του εμβολίου.

Δεν θα λάβει κανένα ξεχωριστό μέτρο η κυβέρνηση για τους άνω των 65 ετών, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για περιορισμό κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού και επαναφορά των SMS για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη εγκρίνει τη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή COVID-19, ακολουθεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοινώνοντας ότι η δεξαμεθαζόνη μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία εκλογής σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω (και βάρους 40 κιλών και άνω), που έχουν προσβληθεί από SARS-CoV-2 και των οποίων η κατάσταση απαιτεί θεραπεία με οξυγόνο. 

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας και ο εταίρος του Chemrar θα προμηθεύσουν με το φάρμακο Avifavir 17 επιπλέον χώρες, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το ταμείο. Το Avifavir εξασφάλισε έγκριση από το ρωσικό υπουργείο Υγείας τον Μάιο και βασίζεται στη δραστική ουσία φαβιπιραβίρη, η οποία αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται ευρέως ως η βάση για τη θεραπεία λοιμώξεων.

Δημοφιλέστερα άρθρα

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services