Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Αργά, αλλά σταθερά, αυξάνονται τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, σύμφωνα με την περιοδική έκθεση χρεών που καταγράφει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με βάση τις δηλώσεις των εταιριών – μελών του.

Αυξημένος είναι τον Ιούνιο ο αριθμός των φαρμάκων που απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.
Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, προκύπτει πως βρίσκονται σε έλλειψη 104 φάρμακα, έναντι 98 τον προηγούμενο μήνα.

Ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές τιμές φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος, διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Forum (PIF) κατά την επεξεργασία της γενικής ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, σύμφωνα με το σχέδιο δελτίου τιμών που ετοιμάζεται από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας.

Αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χώρο του φαρμάκου προβλέπει σε έκθεση της Moody’s Investors Service, επισημαίνοντας πως οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Amgen Inc., Biogen Inc., Gilead Inc. και Novo Nordisk θα έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο.

Για την πορεία της επιχειρηματικής της εξωστρέφειας, διακρίθηκε η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma, στην Τελετή Απονομής των βραβείων-θεσμός για το ελληνικό επιχειρείν, «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας».

Σημαντική διάκριση πέτυχε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. , Μελέτιος Α. Δημόπουλος. Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award» του Παγκόσμιου Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation). 

Παράνομη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τη μορφή της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε «η λύση, ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια, αλλά να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία λύση, η οποία δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων» των διαγνωστικών κέντρων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ όπως είπε.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η AbbVie αναδεικνύεται από το Ινστιτούτο Great Place to Work στην 4η θέση μεταξύ 100 πολυεθνικών εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, μέσω της αξιολόγησης πέντε κριτηρίων, όπως: τις απόψεις των εργαζομένων για την ηγεσία, την καινοτομία, την ισότητα, την εταιρική κουλτούρα και την εμπιστοσύνη. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη.

Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας

Επιβάρυνση εκατομμυρίων ευρώ επιφέρουν κάθε χρόνο στα νοσοκομεία όλης της χώρας οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).

Η MSD Greece πραγματοποιεί το πρώτο της ψηφιακό συνέδριο για τα παιδιατρικά εμβόλια, στις 22 Ιουνίου 2019, PanHellenic Pediatric Vaccines Digital Summit, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης της επιστημονικής εκδήλωσης από το σπίτι. 

Ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 30 εκ. ευρώ πρότεινε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτών παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο της αποχής που ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας.

Η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων για τον διαβήτη αναμένεται να καταγράψει ένα υψηλό μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,68% στη διάρκεια της περιόδου 2019 - 2024, λόγω της αυξανόμενης επικράτησης της νόσου, της αύξησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας, της ανθυγιεινής διατροφής, αλλά και της μη άσκησης, αναφέρει τελευταία έρευνα.

Στο σχεδιασμό μιας διεθνούς κλινικής μελέτης για τα αποτελέσματα της χρήσης της κλαδριβίνης, φαρμακευτικής ουσίας κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε πραγματικές συνθήκες (real world evidence) σχεδίασε η ελληνική θυγατρική της Merck με αφορμή την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services