Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

O καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί σε ανάρτησή του στο Facebook τι είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 και πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια κλινική δοκιμή σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, το baricitinib, σε συνδυασμό με το remdesivir, φάνηκε να μειώνει (κατά απόλυτο μια ημέρα)   το χρόνο έως την ανάρρωση εντός 29 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο το remdesivir.

Τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 δεν διαρκούν εξίσου σε όλους τους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τις Βρυξέλλες. Μελετώντας τα αντισώματα περισσότερων από 2.000 υγειονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε άλλους διαρκούν περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του Εθνικού  Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας συγκροτήθηκε, με πρόεδρο τον καθηγητή Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑΘεόδωρο Παπαϊωαννου και αντιπρόεδρο τον λέκτορα Ιατρικής Φυσικής Ακτινοφυσικής, Αλέξανδρο – Λουκά Παπαλάμπρο.

Πολλές είναι οι ενέργειες της Κομισιόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοιού. Πολλές από αυτές τις ενέργειες δεν είναι ακόμη γνωστές στο ευρύ κοινό και μπορεί να αποδειχθούν για πολλούς λίγες εις ότι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας.

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων. «Παίρνω αυτό το φάρμακο αρκετό καιρό, δεν πειράζει να το σταματήσω για λίγο». «Αποφάσισα να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου με πολλά φάρμακα. Θα παίρνω τη θεραπεία μου μόνο όταν αισθάνομαι κάποιο σύμπτωμα».

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, δημιούργησαν μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ικανό να διαγνώσει τη νόσο Covid-19, αναλύοντας ακτινογραφίες των πνευμόνων. 

Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (DRG). Για το σκοπό αυτό έγινε πρόσφατα συνάντηση εργασίας, στην οποία πήραν μέρος η Διοίκηση και στελέχη του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. (Ελληνικό Ινστιτούτο DRG), με τη Διοίκηση του νοσοκομείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η).

Συστάσεις προς μικρούς και μεγάλους για να μην καταστρέψει η πανδημία, που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός Covid-19, την φυσική κατάσταση όλου του πληθυσμού, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει ήδη να βλέπει την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, καθώς η επιστήμη σημειώνει αλματώδη πρόοδο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εμβολίων για το νέο κορονοϊό. Τον επόμενο χρόνο, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα δοθεί μια νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς αυτός ο κρίσιμος και πολλά υποσχόμενος τομέας της οικονομίας μας παραμένει παγιδευμένος σε αέναες συζητήσεις για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του, σε ένα ατελείωτο ράβε – ξήλωνε που κρατά αναξιοποίητη τη δυναμικότητά του.

Τι είπε η κ. Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου CRO’s – HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας “Coronis Research Α.Ε.” στο 2ο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας.

Η Siemens και η Zeta προχώρησαν σε μια στρατηγική συνεργασία. Ο στόχος των δύο εταιρειών είναι να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φαρμακευτικών διεργασιών παγκοσμίως.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services