Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα ενημερωτική καμπάνια για τον καρκίνο του δέρματος

Μήνυμα για τον έλεγχο και την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αυτό το καλοκαίρι στέλνει μέσω της φετινής της ενημερωτική εκστρατείας η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).

Επιδίωξη της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να  ενθαρρύνει το κοινό να προβεί σε έλεγχο του δέρματος για κάποια καινούργια ελιά ή άλλη αλλοίωση ή για κάποια ελιά που αλλάζει και μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Σκοπός είναι η προστασία από το μελάνωμα και τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, με τακτική ανά μήνα αυτοεξέταση και η ανά έτος εξέταση από τον Δερματολόγο.   

Υπενθυμίζεται ότι το μελάνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στην λευκή φυλή και μια από τις πιο απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, ο καρκίνος του δέρματος -και όχι μόνο- είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί, αλλά και να διαγνωστεί έγκαιρα, γεγονός που προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ειδικά το πρώιμο μελάνωμα είναι ιάσιμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, ενώ οι νεότερες θεραπείες έχουν βελτιώσει την επιβίωση ακόμη και για την προχωρημένη και μεταστατική μορφή του, όπως επισημαίνει  η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν για την επιδημιολογία του μελανώματος και την στάση των ανθρώπων απέναντι σε αυτό:

  • Μέχρι το 2040, τα κρούσματα μελανωμάτων παγκοσμίως, θα αγγίξουν περίπου το μισό εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με τις νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2018.
  • Το 92% των ανθρώπων αναγνωρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά το 61% πιστεύουν ότι το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα είναι ελκυστικό.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνο και έχει λάβει πλέον τις διαστάσεις επιδημικού φαινομένου, ενώ κάθε χρόνο, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου μαστού, προστάτη, πνεύμονα και εντέρου μαζί! Πηγή του κακού αποτελεί η κατάχρηση του ήλιου και η ελλιπής προστασία μας από αυτόν.

Από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία συνιστάται:

  • η προστασία από τον ήλιο, βάσει των οδηγιών από τους ειδικούς.
  • η αυτοεξέταση σε όλη την επιφάνεια του δέρματός μας, κάθε μήνα.
  • η τακτική επίσκεψη στο Δερματολόγο μας μια φορά το χρόνο.
eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services