Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η NASH, η «κρυφή επιδημία» ήπατος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» για την νόσο NASH, την οποία χαρακτηρίζει «κρυφή επιδημία» και εκτιμά ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αναγνωρίζοντας την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) ο σύλλογος ενώνει τις δυνάμεις του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Περισσότεροι από 50 οργανισμοί επιχειρούν να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν το κοινό για τη NASH και να προωθήσουν την πρόληψη αυτής.

Ειδικότερα, η NASH συνιστά την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), με περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσουν NASH. Η εν λόγω ασθένεια προκύπτει από την συσσώρευση λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί στην ίνωση του ήπατος. Εφόσον η ίνωση επιδεινωθεί θα εκδηλωθεί κίρρωση του ήπατος και αυτή πιθανότατα να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.

Ιδιαίτερη μνεία χρήζει το γεγονός ότι η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» διευκρινίζεται ότι η NASH είναι γνωστή ως η «σιωπηρή επιδημία», αφού τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή. Μάλιστα για να εντοπιστεί χρειάζεται «επεμβατική βιοψία».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η NASH εκτιμάται ότι θα αποτελεί την πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί διεθνώς, συγκρίνοντας με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, θεωρείται ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, αφού η NASH δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης.

Ο επιπολασμός της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD) εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%). Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της NAFLD υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»,  Γιώργος Καλαμίτσης επεσήμανε ότι «Η γνώση, η πρόληψη και η επαφή με ηπατολόγο, των ατόμων που έχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν NASH (υπέρβαροι, διαβητικοί τύπου 2, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων) είναι ζωτικής σημασίας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική, παγκόσμια προσπάθεια μαζί με το Global Liver Institute ευελπιστούμε να θέσουμε τη νόσο στο επίκεντρο».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH), οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται διεθνώς περιλαμβάνουν εκδηλώσεις και παροχή ενημέρωσης διαμέσου των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σύλλογος καλεί το κοινό να μοιραστεί την δική του ιστορία ώστε να δημιουργηθεί και να ενδυναμωθεί η παγκόσμια κοινότητα της NASH, μέσω της ιστοσελίδας https://www.international-nash-day.com/take-action/share-your-story/.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services