Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προστατεύει από βαριά νόσηση με COVID-19

Άτομα, που έχουν περάσει πρόσφατα κρυολόγημα που οφείλεται σε άλλους κορωνοϊούς, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν βαριά από τη νόσο Covid-19. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Γενικά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν 4 κορωνοϊοί (HCoV-OC43, HCoV- HKU1, HCoV-NL63, and HCoV-229E), οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Όλοι τους είναι γνωστοί με την ονομασία eCoVs και μπορούν να προκαλέσουν και αυτοί πνευμονία.

Οι ιοί αυτοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία στο γονιδίωμα τους με τον νέο ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι αν η ανοσολογική αντίδραση στους ιούς αυτούς προσφέρει ανοσολογική “μνήμη” και αν επηρεάζει ή όχι τη μόλυνση με τον νέο ιό και τη νόσηση.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής το Δρ. Manish Sagar από την ιατρική σχολή της Βοστώνης, ανέλυσαν αναδρομικά τα δεδομένα ασθενών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ από τις 18 Μαϊου 2015 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020 στο Boston Medical Center. Το πρώτο μοριακό τεστ για τον SARS-CoV-2 έγινε διαθέσιμο στις 12 Μαρτίου 2020.

Συνολικά, 15.928 ασθενείς είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε ένα μοριακό τεστ. Από αυτούς σε 875 άτομα είχε βρεθεί ότι είχαν μολυνθεί με κάποιον από τους 4 κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, ενώ οι υπόλοιποι 15.053 όχι.

Στη συνέχεια από το σύνολο των ασθενών 1.812 άτομα υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ για SARS-CoV-2. Συγκριτικά, άτομα που είχαν μολυνθεί παλαιότερα από άλλους κορωνοϊούς είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν μοριακό τεστ για τον νέο ιό, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν προσβληθεί από τους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν με Covid-19 και είχαν παλαιότερα διαγνωσθεί θετικοί σε τεστ για κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να χρειαστούν διασωλήνωση. Είχαν, ακόμη, σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από την Covid-19.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι όποιος έχει περάσει κοινό κρυολόγημα, τότε πιθανότατα κινδυνεύει λιγότερο να αρρωστήσει σοβαρά από τη νόσο Covid-19, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services