Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Το εμβόλιο HPV μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο!

Το εμβόλιο HPV είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το αναμενόμενο και τα οφέλη του ξεπερνούν τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το εμβόλιο τόσο το καλύτερο και για τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εμβολιασμός όχι μόνο μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης από τον HPV και την παρουσία προκαρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά μειώνει επίσης τα ποσοστά ασθενειών, που σχετίζονται με τον HPV σε άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

Ο ιός HPV ή ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλους καρκίνους, όπως στο πέος, στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς και καταστάσεις όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Διεθνώς, το εμβόλιο HPV κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006. Από τότε, περισσότερες από 115 χώρες το έχουν εντάξει στα προγράμματα εμβολιασμών τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα κορίτσια ηλικίας 9 έως 13 ετών να λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου.

«Η μείωση στις μολύνσεις από HPV και τα προκαρκινικά κύτταρα είναι ένα πρώτο σημάδι ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Mélanie Drolet, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet επεκτάθηκε μετά από μια μετα-ανάλυση του 2015 που είχε εξετάσει τις επιπτώσεις του εμβολίου. Η νέα ανάλυση ενημερώθηκε για να περιλαμβάνει συνολικά 65 μελέτες, οι οποίες διήρκεσαν 8 χρόνια και περιλάμβαναν περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν σε 14 χώρες.

Κάθε μελέτη μέτρησε είτε τις αλλαγές στον αριθμό των νέων μολύνσεων από HPV, τις διαγνωστικές δυσλειτουργίες των γεννητικών κονδυλωμάτων ή τις περιπτώσεις μη φυσιολογικών κυττάρων, που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε χώρες πριν και μετά την υιοθέτηση του εμβολιασμού με ΗΡV σε κορίτσια. (Δύο χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, συνιστούν επίσης το εμβόλιο και στα αγόρια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις χώρες αυτές παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον επιπολασμό δύο στελεχών HPV που προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του 16 και του 18.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 στελέχη του HPV, 14 από τα οποία είναι γνωστά ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Το εμβόλιο HPV προστατεύει από έως και 9 στελέχη. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση στον επιπολασμό των προκαρκινικών κυττάρων στον τράχηλο, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Επιπλέον, σε χώρες όπου ο μισός τουλάχιστον από τον πληθυσμό που έπρεπε να εμβολιαστεί, είχε λάβει το εμβόλιο, οι ερευνητές είδαν αποδεικτικά στοιχεία για την επίτευξη «ανοσίας αγέλης». Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μείωση του επιπολασμού των ασθενειών, που σχετίζονται με τον ιό HPV ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο εμβολιασμός οδηγεί σε λιγότερους ξενιστές HPV.

Στις χώρες αυτές διαπιστώθηκε επίσης μείωση των διαγνώσεων των γεννητικών κονδυλωμάτων ακόμη και μεταξύ των μη εμβολιασμένων αγοριών και των ηλικιωμένων γυναικών. Και στα κορίτσια εντός των ηλικιακών ομάδων που απευθύνονται στον εμβολιασμό, υπήρχαν λιγότερες διαγνώσεις τριών στελεχών HPV που το εμβόλιο δεν προστατεύει ειδικά – ένα φαινόμενο που ονομάζεται διασταυρούμενη προστασία. Στις χώρες στις οποίες τα άτομα σε πολλαπλές ηλικιακές ομάδες έλαβαν το εμβόλιο παρατηρήθηκε επίσης μεγαλύτερη μείωση της νόσου που σχετίζεται με τον HPV.

Παρά τα ευρέως διαδεδομένα οφέλη του εμβολίου, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν. Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αποφάσισε να προσφέρει εμβολιασμό με HPV και στα δύο φύλα, αλλά οι αρχές διαπίστωσαν ότι πολλοί γονείς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν βλέπουν ακόμα την ανάγκη εμβολιασμού των αγοριών. Οι γονείς εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο και το κόστος του.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services