Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η οστεοαρθρίτιδα είναι σήμερα μια από τις πιο συχνές παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκετά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Φυσικά η οστεοαρθρίτιδα αφορά περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες και έχει άμεση σχέση και με τη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων λόγω γήρατος.

Όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος φοβούνται συνήθως πως το τακτικό περπάτημα (ως άσκηση) θα επιδεινώσει την κατάσταση των εκφυλισμένων αρθρώσεων αλλά νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή δεν είναι μια σωστή τακτική για όσους πάσχουν.

Οι ερευνητές συστήνουν στους πάσχοντες να περπατούν συχνά και εκτιμούν ότι, αν οι ηλικιωμένοι πάσχοντες έκαναν μόλις 5 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα, οι πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 16%.Από την άλλη πλευρά, το ήπιο περπάτημα, όπως αυτό μιας βόλτας, μπορεί να μην έχει καμία επίδραση, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hiral Master, από το Πανεπιστήμιο του Delaware.

Τα παραπάνω συμπεράσματα είναι η απόρροια της μελέτης περισσότερων από 1.800 ηλικιωμένων με αρθρίτιδα γόνατος, οι οποίοι χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές παρακολούθησης της έντασης του περπατήματος για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το 6% των συμμετεχόντων στη μελέτη υποβλήθηκε σε χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, δηλαδή της γνωστής επέμβασης για την ολική αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα σχετικά με τις περιπατητικές συνήθειες των ανθρώπων για να εξετάσουν την επίδραση της αντικατάστασης του «μη περιπατητικού» χρόνου με περιπατητικό χρόνο διαφόρων εντάσεων. Η ανάλυση έδειξε πως η αντικατάσταση μόλις 5 λεπτών καθιστικού χρόνου με περπάτημα μέτριας έως υψηλής έντασης, συνδέθηκε με 16% μείωση των πιθανοτήτων χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος. Για να γίνουν πιο σαφείς οι ερευνητές όρισαν την μέτρια ως υψηλή ένταση στο περπάτημα στα περισσότερα από 100 βήματα το λεπτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία «ζωηρή» βόλτα είναι αυτή που ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και όχι απλά ένα χαλαρό περπάτημα.

Εν κατακλείδι, τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι καλύτερο να παραμένουν ενεργοί και να μην αποκλείουν την άσκηση από τη ζωή τους, αποφεύγοντας έτσι τους κινδύνους της καθιστικής ζωής. Η μελέτη και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, στο Σικάγο των ΗΠΑ (The American College of Rheumatology Annual Meeting 2018,19th October 2018–24th October 2018).

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services